Ghicitorii prin telefon pot funcționa liniștiți în Italia. Cu o condiție....

Cartomanţia este legală dacă nu exploatează credulitatea clienților, a hotărât Consiliul de Stat din Italia

Încurcate sunt căile politicii și mulți dintre bărbații de stat din zilele noastre par să aibă o viziune foarte personală asupra a ceea ce e legal. Nu e vorba de corupție, ci de ghicit. Consiliul de stat din Italia a anulat închiderea unui serviciu telefonic specializat în cartomanţie din provincia Perugia și a stabilit că, dacă se limitează să vândă doar speranțe generice, ghicitorii sunt în perfectă legalitate. Care sunt argumentele acestei decizii, aflăm din cotidianul italian Il Sole 24 Ore, care trateaz[ cu toată seriozitatea acest subiect :

"Dacă se limitează să vândă doar speranţe generice, atunci ghicitorii care lucrează prin telefon, pot sta liniştiţi. Aceasta este orientarea Consiliului de stat care, în Hotărârea din 1 iulie 2020, numărul 4189, a anulat închiderea unui serviciu telefonic specializat în cartomanţie din provincia Perugia. Acest lucru se datorează faptului că serviciile de astrologie și cartomanție, dotate cu un cod Ateco, sunt „o activitate economică neinterzisă în sine, ci doar în cazul în care acestea sunt desfășurate într-o manieră menită să abuzeze de ignoranța și superstiția celorlalți”. Prin urmare, cartomanţii nu sunt întotdeauna „șarlatani” (articolul 121 din Legea privind siguranța publică din 1931), adică nu practică activități care vizează specularea credulității celorlalți, exploatarea sau alimentarea prejudecăților altora. Având în vedere că piața are o ofertă și o cerere, ghicitorii și cei care decodifică visele, trebuie evaluați de la caz la caz, iar statul trebuie să se asigure că bunurile și valorile superioare nu sunt compromise (cum ar fi ordinea publică, moralitatea, sănătatea cetățenilor). În acest context, chiar și un serviciu care, în aparenţă, este la fel de inutil ca şi activitatea divinatorie a ghicitorului, poate reprezenta un bun„comercializabil”.

Costurile serviciului Dacă există o relație proporțională între „serviciul” divinatoriu oferit și prețul solicitat și plătit pentru a-l primi, cartomanția nu depășește zona „interpelării” interzise. Astfel, judecătorii au hotărât că ghicitorul poate cere o compensație, cu condiţia ca aceasta să se încadreze în limitele bunului simţ.

https://www.ilsole24ore.com/art/l-attivita-cartomante-e-lecita-se-non-sfrutta-l-altrui-credulita-AD3nJ7h