Ghetou pentru romii din Baia Mare. Rasism sau disciplină?
- Mara Popescu
- 27 iulie 2011, 10:06
Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, intenţionează să ridice un zid de trei metri înălţime în jurul unor blocuri unde locuiesc, în mare parte, cetăţeni romi, pe motiv că "fac dezordine".
Zidul pe care vrea să-l construiască primarul Cherecheș va înconjura trei blocuri pe adresa cărora se primesc, susţine el, "numeroase reclamaţii". Contactat de "Evenimentul zilei", edilul din Baia Mare a confirmat informaţia, sugerând că nu e vorba de construirea unui ghetou, ci de "ordine şi disciplină". Edilul a adugat că nu se teme de eventuale proteste, inclusiv din partea comunităţii internaţionale. "E uşor să spui că e rasism de la birou, din Bucureşti. Dar veniţi aici, să vedeţi situaţia. Nu-mi e teamă de nimic când e vorba de ordine şi disciplină". Măsura a stârnit imediat reacţii printre asociaţiile care se ocupă cu drepturile romilor, acestea acuzându-l pe primar de rasism şi declarându-şi intenţiile de a protesta.
Romani CRISS, Asociaţia "Şanse Egale" şi Amnesty International protestează "cu fermitate faţă de iniţiativele discriminatorii şi abuzive" ale autorităţilor locale din Baia Mare de a construi un zid de beton împrejurul blocului în care locuiesc romii pe strada Horea şi de a adopta o hotărâre de Consiliu Local cu privire la construcţia unor locuinţe sociale pentru categorii defavorizate pe un teren ce se află în vecinătatea foste "halde de sterile", respectiv Uzina de Epurare a Apei Reziduale.
ONG-uri: "O acţiune profund discriminatorie"
"Această iniţiativă a autorităţilor locale din Baia Mare este profund discriminatorie şi are ca efect ghetoizarea şi umilirea romilor, prin supunerea la un tratament degradant. Prin această acţiune a autorităţilor locale se încalcă flagrant legislaţia românească în vigoare, precum şi obligaţiile internaţionale pe care statul român şi le-a asumat, între care amintim prevederile Ordonanţei de Guvern nr. 137/2000, cât şi articolul 2 din Convenţia Internaţională cu privire la drepturile civile şi politice şi articolul 2 din Convenţia Internaţională pentru eliminarea tuturor formelor de discrimnare rasială (CIETFDR)", este poziţia celor trei asociaţii exprimată printr-o scrisoare deschisă.
În respectivul document se mai precizează că adoptarea unor politici de incluziune a romilor de către Guvernul României şi de către Uniunea Europeană rămâne cel mult o iluzie birocratică, atâta vreme cât demersuri precum cele adoptate de autorităţile locale din Baia Mare "discriminează, segreghează şi gheitoizează romii după bunul plac". Aceştia mai spun că cei de Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Spania şi Italia pentru demersuri similare, apreciind că a fost încălcat dreptul la viaţă privată.
Romani CRISS, Amnesty International şi Asociaţi "Şanse Egale" spun că, din păcate, aceste demersuri nu sunt singulare. "Am documentat mai multe cazuri în care autorităţile locale din România au încălcat dreptul la locuire şi dreptul la demnitate al romilor, prin evacuări periculoase pentru sănătatea lor. Între aceste cazuri amintim Cluj-Napoca (zonele Cantonoului şi Coastei) Miercurea Ciuc, Craiova, Mangalia, Piatra Neamţ.
Romani CRISS şi Asociaţia "Şanse Egale" au în vedere formularea unor acţiuni legale împotriva demersului autorităţilor locale din Baia Mare.