Cea mai mare surpriză de până acum, de la Campionatul European din Franța, s-a consemnat marți, la Saint- Etienne. Islanda, țară ce participă în premieră la turneul final, a ținut în șah Portugalia lui Cristiano Ronaldo și Nani, meci contând pentru Grupa F. Din start, lusitanii păreau favoriți indiscutabili în acest meci, însă insularii nordici au arătat aceeași dorință nebună de fotbal ca în preliminariile Campionatului European.

În calificări, islandezii au făcut minuni, reușind să învingă naționale precum Cehia, Turcia și Olanda. Au terminat pe primul loc în grupele preliminarii. Revenind la jocul de marți, disputat pe stadionul „Geoffroy Guichard”, prima jumătate de oră i-a aparținut mai mult Portugaliei. Ronaldo și Nani aveau motoarele la turație maximă, fapt pentru care reprezentativa lusitană a deschis scorul în minutul 31, prin Nani, cel care a înscris, cu această ocazie, golul 600 din istoria Campionatului European. Totul părea că se îndreaptă către un rezultat al Portugaliei, dar Islanda a început la fel de tare și în repriza secundă.


Portughezul Nani a marcat în jocul cu Islanda golul 600 din istoria Campionatului European


Locuitorii Islandei, în valuri la Saint-Etienne

Tactica a dat roade, deoarece în minutul 50, Islanda marca primul ei gol la un turneu final european, prin Birkir Bjarnason. Însă, după reușita nordicilor, portughezii și-au întețit atacurile, dar cel care a făcut ca tabela să rămână neschimbată a fost portarul islandez, chiar și după marile ocazii ale lui Andre Gomes (60), Raphael Guerreiro (61), Nani (71) și Ronaldo (73).

La fel ca portughezii, suporterii islandezi au luat cu asalt, în număr mare, arena din Saint-Etienne. Dominând fundalul sonor din arenă, statistica arată că aproximativ 8 – 10% din populația Islandei (ce numără 330.000 de locuitori) a fost prezentă în tribunele stadionului „Geoffroy Guichard”.

Ronaldo, luat peste picior de islandezi

Remiza de la Saint-Etienne l-a afectat vizibil pe starul selecționatei lusitane, Cristiano Ronaldo. Vedeta celor de la Real Madrid i-a atacat pe islandezi, acuzându-i de faptul că au făcut antijoc. „E un pic frustrant, am încercat să câștigăm jocul. Islanda nu a încercat nimic. Au pus autobuzul în poartă. E dificil să joci când o echipă nu joacă și nu iese la joc, chiar și așa noi am jucat și am încercat să câștigăm. E de abia începutul, nu suntem îngrijorați”, a spus Ronaldo. Replica islandezilor nu a întârziat să apară: „A zis că am băgat autobuzul în poartă? Dar ce se aștepta, să jucăm cu ei precum Barcelona!? Este un jucător care nu știe să piardă și simulează mult”, a declarat Kari Arnason.