Editura Evenimentul si Capital

Ghețarul Focul Viu din Munții Bihorului, un tărâm de poveste

Autor: | | 0 Comentarii | 1325 Vizualizari

Un drum de munte bolovănos care urcă pieptiş, printre pereţii aproape drepţi ai muntelui. La capătul lui, majestuos, se deşiră privirii platoul Padiş. Tot ce îţi mai rămâne de făcut, pentru a ajunge la Gheţarul de la Focul Viu din Munţii Bihorului - unul dintre cele mai fascinante locuri din România - este să străbaţi, urmând traseul întortocheat al unei scări de lemn, mâncat de dintele vremii, cei aproape 1,5 kilometri de drum tăiat spre inima grotei. Iar dacă ai inspiraţia să ajungi taman când soarele e de o suliţă pe cer, atunci spectacolul unic în Europa al gheţarului care „arde” te va ţintui locului de uluială şi încântare.

Peştera Focul Viu, botezată aşa după fenomenul fascinant care are loc aici, zi de zi, în momentul în care razele soarelui ating luciul gheţarului, creând impresia că întregul bloc de gheaţă a fost curpins de flăcări, se află în Apuseni, în Munţii Bihorului, pe Valea Galbenă, în apropiere de Vârful Piatra Galbenii şi Vârful Cuculeul de Fier, la altitudinea de 1.165 de metri. Unic în Europa, labirintul natural din Apuseni este compus din două camere separate.

Într-una din ele, Sala Mare, cu o lungime impresionantă de 68 de metri, chiar în mijloc, îşi are sălaşul al treilea gheţar ca mărime din România, după cel din Peştera Scărişoara şi cel de la Borţig. Odată ajuns aici, în măruntaiele peşterii, dai cu ochii de o întindere nesfârşită de alb încremenit. Peste 25. 000 de metri cubi de gheaţă îți ridică, la propriu, părul în cap. Spectacolul este cu atât mai uluitor cu cât, în bolta peşterii, la o înălţime de 46 de metri, o spărtură uriaşă permite luminii solare să invadeze cele mai tainice unghere de la acest nivel ale grotei. În momentul maxim al zilei, când astrul solar se află pe cer, razele lui cad perpendicular pe suprafaţa gheţarului. Rezultă un spectacol de-a dreptul fascinant care te lasă cu gura căscată. O adevărată explozie de lumini pare să izbucnească chiar din buza gheţii, oferind privitorului mirajul fascinant al unui foc închipuit ce cuprinde întinderea de gheaţă.

Fereastra din boltă şi aurul lui Decebal

Dincolo de rolul spectacular pe care îl are în apariţia fenomenului Focul Viu, care a dus faima peşterii mult dincolo de graniţele României, „fereastra” naturală iţită în tavanul grotei din inima Apusenilor mai are o menire: aceea de a menţine, ca-ntr-un veritabil frigider natural, în permanenţă aerul rece din încăpere, fapt ce permite gheţarului să „trăiască” întregul an.

Povestea fantei din bolta grotei este şi ea una specială. Legenda locului vorbeşte despre faptul că, pe aceste meleaguri, regele dac Decebal a îngropat aurul seminţiei sale. Pentru a-l păzi a pus de strajă, în gura peşterii, o familie de uriaşi. Mulţi au încercat să fure comoara din adâncul muntelui, dar nimeni nu a putut să păcălească vigilenţa gardienilor lui Decebal. Până întro zi când o bandă de hoţi a fost la un pas să reuşească. L-au momit cu merinde otrăvite pe mezinul familei de uriaşi. Băiatul a murit, dar nici ucigaşii lui nu au avut parte de o soartă mai bună: şi-au găsit sfârşitul sub o ploaie de bolovani care s-a prăvălit peste ei din înaltul tavanului. De durere că şi-a pierdut copilul, bătrânul uriaş a început să răscolească tărâmul în lung şi-n lat. Aşa s-au format, spune legenda, toate văile, dealurile şi peşterile din zonă.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate