Gheorghe Brătianu, "anchetat" de nepoata lui din Franţa

Gheorghe Brătianu, "anchetat" de nepoata lui din Franţa

Volumul "Memoria frunzelor moarte", de Marie-Hélène Fabra Brătianu, a fost lansat în premieră, în română.

Marie-Hélène Fabra Brătianu este nepoata născută în Franţa a istoricului şi politicianului Gheorghe I. Brătianu. Cunoscută pic­toriţă, ea s-a îndreptat spre scris în urma unei călătorii prin care a încercat să afle mai multe despre originile ei ro­mâneşti.

Volumul biografic "Memoria frunzelor moarte“ a fost lansat marţi de către Editura Humanitas, în pre­zenţa autoarei, în premieră în lume.

"Am scris această carte pentru a şti ce înseamnă numele Brătianu“, a mărturisit, pentru EVZ, descendenta familiei Brătianu. Călătorie pornită după pierderea mamei

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoarea şi-a început "căutarea unei părţi româneşti“ la moartea mamei sale, Ileana Brătianu (numită Ioana în cadrul familiei).

"Dacă ar trebui să dau motive de a scrie această carte, aş putea să dau două. Primul este personalitatea mamei mele, pe care am iubit-o foarte mult. Şi apoi ar fi lucrurile despre mama pe care nu le înţelegeam foarte bine şi după moartea ei am vrut să mi le elucidez. Am venit în România pentru a pune ordine în problemele ei din ţară, care au devenit ale mele“, a explicat scriitoarea debutantă. În volum sunt incluse şi fotografii din cunoscuta familie română şi fragmente dintr-un jurnal al Elenei Brătianu, pe care Marie-Hélène l-a descoperit printre lucrurile mamei ei. Jurnalul este o variantă fic­ţionalizată a vieţii Elenei Brătianu, în care pot fi recunoscute personaje şi în­tâmplări reale.

Şi jurnalul, şi povestea călătoriei în România alcătuiesc un volum cât se poate de personal. "Au existat anumite lucruri care mi s-au părut prea personale pentru a fi incluse în carte, dar erau, în mare parte, lucruri care m-ar fi interesat doar pe mine“, explică autoarea. Fiind prima ei lansare de carte, urmaşa lui Brătianu a fost extrem de emoţionată atunci când i s-au cerut autografe. "Am o simpatie firească faţă de oamenii pe care-i întâlnesc aici, pe care cred că am moştenit-o de la mama mea.“ MARIE-HÉLÈNE FABRA BRĂTIANU, autoare

ATRACŢIE

O ţară care se "mişcă"

"România se schimbă foarte mult. Asta m-a marcat cel mai mult la ţara asta şi asta iubesc cel mai mult la ea: că se «mişcă». Mă simt atinsă profund de amestecul dintre modern şi foarte vechi“, spune Marie-Hélène Fabra Brătianu despre ce a atras-o la ţara bunicilor ei.

"Mi-am dat seama că am un punct de vedere notabil despre România. Nu că am o opinie remarcabilă, ci un punct de vedere, ca al unui pictor care priveşte un peisaj. În acesta, orizontul era reprezentat de doi munţi gigantici: bunicul şi bunica mea. Umbrele ajungeau până la mine graţie poveştilor pe care mi le spunea mama, graţie memoriilor bunicilor mele şi a textelor bunicului meu pe care le-am găsit“, a mai explicat autoarea.

O altă perspectivă asupra României a căpătat-o în urma descâlcirii "afacerilor“ mamei ei. "Am o simpatie firească faţă de oamenii pe care-i întâlnesc aici, pe care cred că am moştenit-o de la mama mea“, conchide ea.