Cheia către gânduri, sau cum să citim gesturile celor de lângă noi

Cheia către gânduri, sau cum să citim gesturile celor de lângă noi

„Putem să vedem, dar nu întotdeauna şi observăm”, îi spunea Sherlock Holmes doctorului Watson, făcând referire la faptul că gesturile nu sunt întotdeauna ceea ce par, iar că limbajul trupului, aparent simplu este, de fapt, unul criptic. Însă, odată ce îl descifrezi, lumea şi percepţia asupra ei se schimbă.

De o astfel de decriptare s-a ocupat şi psihologul american Peter Collet, în lucrarea sa „Cartea gesturilor – Cum putem citi gândurile oamenilor din acţiunile lor”, apărută la Editura Trei şi devenită, în foarte scurt timp, un best seller. Că subiectul interesează deopotrivă pe tineri şi pe mai vârstnici, indiferent de sex, o demonstrează ochii aţintiţi peste umărul meu în metrou, în timp ce îmi însuşeam ABC-ul citirii gesturilor. Volumul a fost prezentat ieri, oficial, într-una dintre cele mai primitoare locaţii bucureştene, La Biblioteque. Situată în umbra marelui Guvern, pe o străduţă adiacentă bulevardului Aviatorilor, Duiliu Zamfirescu, clădirea cu aer aristocrat ascunde pe cele trei nivele ale sale o poveste desprinsă parcă din orientalele „1001 de nopţi”. Originalitatea conceptului constă tocmai în contopirea naturală a utilului cu plăcutul şi a celor două frumuseţi primordiale: cea interioară şi cea exterioară. „La Biblioteque” este, salon de înfrumuseţare şi, totodată, o bibliotecă în adevăratul sens al cuvântului, dar şi un loc în care se desfăşoară evenimente culturale, precum cel de aseară, a cărui invitată a fost psihologul Irina Petrea, sau, aşa cum s-a întipărit în mintea zecilor de mămici şi copii din ţară, „Super Nanny”.

Irina a vorbit celor prezenţi despre rolul gesturilor şi despre influenţa acestora, mai mult sau mai puţin conştientă, în relaţiile personale sau sociale. Şi, pentru că cel mai bun exemplu este cel personal, invitata, proaspăt căsătorită, a dezvăluit cum gesturile au fost acelea care au avut un cuvânt de spus în definitivarea statului ei social.

„Mă uitam în ochii lui şi îi analizam fiecare gest pentru a-mi da seama dacă mă minte. Până acum nu am avut niciun semn”, a mărturisit Irina amuzată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot ea a analizat, în manieră proprie, şi gesturile unora dintre politicienii cu cea mai mare influenţă din România, ale căror fotografii erau expuse de-a lugul elegantelor coridoare ale salonului- bibliotecă.

„Ştiai că felul în care stai, poziţia umerilor, felul în care îţi mişti picioarele, expresia ochilor şi a sprâncenelor spun mai mult despre cât de dominant sau de supus te simţi şi că, chiar şi atunci când încerci  să-ţi ascunzi sentimentele, atitudinea ta sexuală este trădată de ochi şi de gură?”, scrie Peter Collet în „Cartea gesturilor”.