Evenimentul Zilei > International > Gest şocant într-un tren de mare viteză în Japonia
Gest şocant într-un tren de mare viteză în Japonia

Gest şocant într-un tren de mare viteză în Japonia

Două persoane au decedat, dintre care una s-a autoincendiat la bordul unui tren de mare viteză (TGV) Shinkansen în Japonia. Trenul, care avea la bord aproximativ 1.000 de persoane, asigura o legătură de la Tokyo la Osaka.

Un bărbat a turnat carburant pe el, într-un vagon de clasa întâi, a declarat pentru BBC news un purtător de cuvânt al Căilor Ferate japoneze. Semnalul de alarmă a fost tras în apropiere de oraşul Odawara. Presa locală a prezentat imagini cu trenul oprit în care era un fum alb. Celălalt pasager mort, o femeie, a fost găsit la celălalt capăt al vagonului. Un număr de persoane a fost afectat de inhalarea fumului. Televiziunile prezentau imagini cu oameni scoşi din tren de serviciile de urgenţă pe tărgi şi transportaţi peste şine.

Cel puţin alte şase persoane au fost rănite, potrivit autorităţilor. Toate trenurile de mare viteză pe ruta Tokyo-Osaka au fost oprite. Autorităţile nu au oferit informaţii despre motivele gestului bărbatului, dar anchetează incidentul ca pe o sinucidere.

Incidentul va fi profund şocant pentru japonezi, potrivit corespondentului BBC la Tokyo, care subliniază că Japonia este considerată o ţară sigură, iar TGV-ul japonez unul dintre cele mai sigure din lume. Trenurile de mare viteză circulă cu până la 320 de kilometri pe oră.

Japonia nu a înregistrat niciun mort de când a început să opreze TGV-ul, în urmă cu peste 50 de ani.

Însă această ţară este cunoscută pentru sinucideri, mai ales în rândul bărbaţilor tineri. Anul trecut, ţara a raportat cea mai mare rată de sinucideri din lume, care este în prezent principala cauză a deceselor bărbaţilor cu vârste cuprinse între 20 şi 44 de ani.

Unele persoane se sinucid în semn de protest. Anul trecut, un bărbat a murit după ce s-a autoindendiat într-un parc din centrul Tokyo. El protesta faţă de planurile Guvernului de a amenda Constituţia postbelică pacifistă.

Potrivit presei locale, incidentul a avut loc la ora locală 11.30 (5.30, ora României), în timp ce trenul se afla între Yokohama şi Odawara.

Căile Ferate japoneze au anunţat că trenul s-a oprit după tragerea semnalului de alarmă şi că bărbatul care s-a autoincendiat a fost descoperit, după aceea, în apropiere de cabina de toaletă.

Agenţia de ştiri Kyodo a citat un oficial din domeniul Transporturilor care a declarat că un conductor a încercat să stingă focul.