Evenimentul Zilei > International > Germania va ajuta Zona Euro doar cu acordul parlamentului
Germania va ajuta Zona Euro doar cu acordul parlamentului

Germania va ajuta Zona Euro doar cu acordul parlamentului

Curtea Constituţională din Karlsruhe a decis, ieri, că legislativul german va avea un cuvânt mai greu de spus în privinţa susţinerii financiare a statelor europene aflate în criză.

Din fericire pentru autorităţile de la Atena, Curtea Constituţională a apreciat drept legală contribuţia Germaniei la planul de salvare a Greciei, care a constat în garanţii de împrumut în valoare totală de 170 de miliarde de euro, scrie "Deutsche Welle".
Totuşi, judecătorii instanţei au apreciat că, pe viitor, Comisia de buget a parlamentului va trebui să aibă un rol mai important în aprobarea planurilor de salvare a statelor cu probleme financiare. "Guvernul este obligat să obţină aprobarea Comisiei de buget în cazul unor cheltuieli importante. Nu este însă un cec în alb pentru pachete de salvare suplimentare", a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, judecătorul Andreas Vosskuhle.
Salvatoarea Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel a afirmat ieri, în faţa parlamentului, că principala sa misiune în cadrul actualei legislaturi este de a ajuta Europa să iasă din criza financiară, "cu acelaşi succes cu care Germania a reuşit să facă acest lucru".
"Germania constituie din nou locomotiva creşterii economice în cadrul UE", a adăugat Merkel. Cancelarul a susţinut, totodată, mecanismele folosite pentru salvarea Zonei Euro, recunoscând că "este vorba de un drum lung şi dificil, însă corect pentru viitor".
Ministru francez: Grecia să îşi respecte angajamentele
Guvernul francez şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu validarea de către Curtea Constituţională germană a ajutoarelor Berlinului pentru Grecia şi a făcut apel la autorităţile de la Atena să-şi îndeplinească "cu fermitate" angajamentele asumate faţă de creditorii săi, relatează France Presse. "Suntem mulţumiţi în legătură cu decizia Curţii Constituţionale din Karlsruhe, care-i va permite Germaniei să avanseze mai rapid pe calea aplicării acestui plan", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Valérie Pécresse.
"Cealaltă necesitate este acum ca guvernul şi parlamentul Greciei să pună în practică în totalitate modalităţile planului în ce le priveşte şi ca ele să aplice, cu aceeaşi fermitate cu care ţările creditoare au supus la vot planul în cadru intern, programul definit de Comisia Europeană”, a adăugat Valérie Pécresse, care este şi ministrul bugetului. Şi Comisia Europeană şi-a exprimat "satisfacţia" faţă de decizia Curţii Constituţionale germane.
Întrebată dacă Bruxelles- ul se teme că decizia ar putea încetini crearea Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), conceput a oferi ajutor în caz de urgenţă pentru ţările din Zona Euro, purtătoarea de cuvânt a declarat că executivul UE are încredere în "instituţiile democratice germane".
"Moneda euro este garantul unei Europe unite. Dacă euro se prăbuşeşte, Europa se prăbuşeşte şi ea.”
ANGELA MERKEL, cancelar german

2010
este anul în care Germania s-a angajat să contribuie la planul de salvare a Greciei

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: