Evenimentul Zilei > International > Germania susține libera circulație a imigranților europeni
Germania susține libera circulație a imigranților europeni

Germania susține libera circulație a imigranților europeni

Berlinul a avertizat că va bloca planurile politicienilor britanici de a limita imigrația est-europenilor, cu precădere cea a românilor și a bulgarilor.

Guvernul de la Berlin nu va sprijini nicio inițiativă care să restricționeze libertatea de circulație în interiorul Uniunii Europene, a avertizat cancelarul german Angela Merkel într-un interviu acordat presei britanice. „Germania nu se va juca cu principiul fundamental al liberei circulații în UE”, a declarat Merkel, făcând trimitere la dezbaterea din Marea Britanie unde, sub presiunea populiștilor, autoritățile centrale iau în calcul limitarea numărului de muncitori provenind din țările UE. Avertismentul Germaniei, o lovitură „fatală” dată Londrei, după cum scrie și Sunday Times, vine după un mesaj similar transmis în repetate rânduri de Comisia Europeană.

Nimic de negociat

Ieri, Michael Fallon, ministrul Apărării în guvernul premierului conservator David Cameron, a declarat că orașele britanice se află „sub asediul” imigranților europeni. Din acest motiv, a argumentat oficialul de la Londra, limitarea numărului acestora se află pe lista opțiunilor avute în vedere de guvernul britanic pentru a reduce imigrația. Europa trebuie să țină pasul cu vremurile, a adăugat Fallon. Dezbaterea pe tema imigrației în interiorul UE a atins apogeul în Marea Britanie, pe măsură ce UKIP, formațiunea eurosceptică și populistă condusă de Nigel Farage, crește de la zi la zi în sondaje.

Potrivit unui ultim sondaj citat de The Observer, UKIP a ajuns la 31 la sută din intențiile de vot, umăr la umăr cu principalele două partide britanice, laburiștii și conservatorii. Sub presiunea UKIP, guvernul de la Londra vrea să extindă agenda pre-electorală (Marea Britanie va avea alegeri generale în mai anul viitor), incluzând și problematica imigrației, deși Bruxelles-ul l-a avertizat ferm că principiile fundamentale pe care s-a clădit UE nu sunt negociabile.

Potrivit datelor oficiale, în perioada martie 2013 – martie 2014 circa 131.000 de europeni au emigrat în Marea Britanie, în creștere de la 95.000 față de perioada similară precedentă. În ciuda acestor cifre, Merkel a subliniat că este dispusă să aplice restricții doar acelor imigranți care vor să abuzeze de sistemul de ajutor social, o discuție care are loc și în Germania. În rest, reformarea din temelii a legilor europene este exclusă, a adăugat ea.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: