Germania și Rusia își aruncă acuzații grave cu privire la acțiunile de la frontieră! NATO începe să facă investiții în armament modern

Germania și Rusia își aruncă acuzații grave cu privire la acțiunile de la frontieră! NATO începe să facă investiții în armament modern Sursa foto: bancibancomate.ro

Moscova a lansat acuzații cu privire la modul în care NATO acționează. Aceștia susțin că, prin planul de descurajare a Rusiei, nu fac decât să apropie trupele de frontiera rusă. Vladimir Putin acuză Alianța că minte în legătură cu deciziile luate după reunificarea Germaniei.

Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a decis să transmită un avertisment pentru NATO. Într-un comunicat făcut sâmbătă, ministrul a vorbit despre planul de apărare în fața Rusiei. Vizată în această privință este Germania. Agențiile de presă TASS şi EFE relatează faptul că membrii NATO au o desfășurare de trupe și armament apropiată semnificativ de frontierele ruse.

''În cadrul apelurilor de descurajare militară a Rusiei, NATO se apropie semnificativ cu forţele sale de frontierele noastre. Ministrul german al apărării (Annegret Kramp-Karrenbauer) ar trebui să ştie bine cum s-a sfârşit ceva similar pentru Germania şi Europa.

Securitatea în Europa poate fi comună doar fără subminarea intereselor Rusiei'', a insistat el. În schimb, consideră mai departe ministrul rus, ''NATO este cea care astăzi nu este dispusă la un dialog de la egal la egal (cu Moscova). Mai mult, implementarea planului de acţiune aliat în Afganistan s-a terminat cu un dezastru care acum afectează lumea întreagă'', a menționat Şoigu într-un comunicat, făcând aluzie la al Doilea Război Mondial.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rându lor, autoritățile germane susțin că rușii ar fi cei care au determinat toate deciziile. Annegret Kramp-Karrenbauer, titulara portofoliului german al apărării, a declarat sâmbătă faptul că Rusia a amplasat în cursul săptămânii rachete de croazieră și rachete de nouă generație la doar câțiva kilometri de frontieră. Conform declarațiilor oferite de oficialul rus, raza de acțiune al acestor rachete pot lovi rapid teritoriul german.

''Aceasta s-a făcut în secret şi cu încălcarea tratatelor de control a armamentului. Ameninţarea nucleară potenţială din partea Rusiei a sporit drastic'', a mai spus Kramp-Karrenbauer, ea acuzând de asemenea Moscova de încălcări ale spaţiului aerian ale celor trei state baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) şi de sporirea incursiunilor agresive în Marea Neagră.

NATO investește în armament și sisteme nucleare

Reacția de la Moscova vine în urma declarațiilor făcute joi de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Acesta susținea că noul plan de apărare va cuprinde și o serie de investiții majore în armament modern, dar și perfecționarea sistemelor de descurajare nucleară. În cadrul declarațiilor sale, secretarul general a mărturisit că Alianța ''nu are nicio intenție de a desfășura noi rachete nucleare terestre în Europa''.

În ziua în care Jens Stoltenberg a făcut aceste declarații, Vladimir Putin a venit și el cu o serie de informații. Președintele rus susține că temerile NATO cu privire la o alianță între el și China sunt nefondate. ''Am spus-o de mai multe ori. Noi nu ne-am împrietenit cu China împotriva nimănui, ci doar în interesul nostru. Spre deosebire de NATO, noi nu creăm un bloc militar închis. Nu există niciun bloc Rusia-China şi nu avem în prezent planuri de a-l crea'', a asigurat liderul de la Kremlin.

Putin aduce o serie de acuze asupra Alianței, susținând că NATO nu s-a ținut de promisiunile făcute către aceștia. După rectificarea Germaniei, armatele nu ar fi trebuit să se apropie de frontiera rusă. ''Ne-au minţit'', a spus tranșant Putin, adăugând că nu exclude posibilitatea ca SUA să desfăşoare rachete Tomahawk în sistemele americane de apărare antirachetă amplasate în Polonia și România.