Evenimentul Zilei > Economie > Germania şi-a RETRAS ACASĂ 300 de tone de aur depozitat în SUA
Germania şi-a RETRAS ACASĂ 300 de tone de aur depozitat în SUA

Germania şi-a RETRAS ACASĂ 300 de tone de aur depozitat în SUA

Germania a finalizat mai devreme repatrierea unei cantităţi de 300 de tone din rezerva sa de aur depozitată în SUA, în conformitate cu planul său de a recupera o parte din lingourile de aur ţinute peste hotare în timpul Războiului Rece.

Banca centrală a Germaniei – Bundesbank – a informat joi că în cursul anului trecut a repatriat o cantitate de 111 tone de aur depozitată la sediul Rezervei Federale din New York, finalizând astfel, înainte de termen, planul care prevedea repatrierea a 300 de tone de aur din New York la Frankfurt. Tot în cursul anului 2016, Bundesbank a repatriat şi o cantitate de 105 tone de aur depozitată la Paris, informează AP, citată de Agerpres.

În 2013, Banca centrală a Germaniei a decis ca jumătate din rezervele de metal galben să fie depozitate la sediul din Frankfurt, cel mai târziu în anul 2020. Atingerea acestui obiectiv presupunea repatrierea a 300 de tone de aur de la New York şi a 374 de tone de la Paris. 

"Şi repatrierea depozitelor de aur de la Paris va fi încheiată în cursul acestui an", a precizat Carl-Ludwig Thiele, membru în Consiliul de Administraţie al Bundesbank. 

În urma crizei datoriilor din zona euro, o mare parte din populaţia Germaniei şi-a exprimat dorinţa ca un procentaj mai mare din rezerva de 3.381 de tone de aur să fie stocată acasă, iar unii au ridicat semne de întrebare cu privire la existenţa acestor rezerve. În replică, Bundesbank a publicat o listă detaliată cu locaţia, numărul de inventar, greutatea şi puritatea fiecărui lingou din rezerva sa. 

Bundesbank intenţionează ca, în 2020, mai mult de jumătate din aurul Germaniei să fie stocat în interiorul graniţelor ţării, aproximativ o treime la Federal Reserve şi restul de 13% la Bank of England. În schimb, Bundesbank nu va mai depozita aur la Banca Centrală a Franţei. 

Păstrarea peste hotare a rezervei de aur a Germaniei este o moştenire a sistemului Bretton Woods, înfiinţat la finele celui de-al Doilea Război Mondial. Pe lângă rezervele stocate în SUA, alte aproximativ 400 de tone de aur din rezerva Germaniei sunt stocate la Bank of England. Londra şi New York-ul sunt principalele centre pentru tranzacţiile cu aur, precum şi două centre valutare globale, iar în situaţii de criză aurul stocat în aceste centre poate fi convertit în lire sterline sau dolari. 

Rezerva de aur a Germaniei, evaluată la aproximativ 130 de miliarde de dolari, este a doua din lume ca mărime, după cea a SUA.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: