Germania se opune planului de a transfera veniturile din activele rusești înghețate către Ucraina

cereale / Sursa foto: Dreamstime

Germania s-a declarat împotriva planului Comisiei Europene de a preda Ucrainei profiturile din activele înghețate ale Rusiei, spunând că o mișcare grăbită ar putea implica riscuri juridice sau financiare

Publicația, potrivit Pravda.ua, scrie că Comisia Europeană lucrează la un plan care ar putea strânge miliarde de euro solicitând instituțiilor financiare care dețin active rusești imobilizate să transfere o parte din încasări către restaurarea Ucrainei.

Cu toate acestea, după îngrijorările exprimate de Banca Centrală Europeană, Berlinul și alte capitale au cerut o reflecție suplimentară asupra ideilor.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat că Moscova „va fi obligată să plătească pentru prejudiciul cauzat Ucrainei” și a subliniat că Germania face tot ce îi stă în putință pentru a găsi și îngheța activele persoanelor și companiilor rusești sub sancțiuni.

Dar el a spus că ideea de a folosi fondurile rusești pentru a reconstrui Ucraina ridică „probleme financiare și juridice dificile”.

Un alt oficial a explicat că, dacă UE ia bani de la banca centrală rusă sau primește venituri din investiții de fonduri, va crea un precedent pentru alte țări, în special pretenția Poloniei de a primi compensații de la Berlin pentru pierderile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit unui alt oficial, ministrul german al Justiției, Marco Buschmann, a studiat propunerile UE de confiscare a activelor băncii centrale ruse și a concluzionat că acestea nu funcționează legal.

Unele surse au spus că la o întâlnire cu CE miercuri, mai mulți diplomați au cerut prudență, spunând că trebuie să se răspundă la întrebări importante înainte de a fi făcută o propunere oficială.

De când UE și aliații au înghețat sute de miliarde de euro în activele băncii centrale ruse în urma invaziei Ucrainei, oficialii au dezbătut cum să folosească o parte din acești bani pentru a reconstrui țara.

Reprezentanții UE au abandonat ideea unei confiscări complete a activelor, în același timp căutând modalități de a colecta o parte din veniturile pentru Kiev.

O opțiune este ca deținătorii de valori mobiliare să fie obligați să aducă o contribuție în exces din profiturile generate de reinvestirea veniturilor din aceste active.