Germania se opune trimiterii de muniţie cu dispersie Ucrainei, a declarat vineri la Viena şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, după ce oficiali americani au afirmat că Washingtonul intenţionează să livreze Kievului astfel de arme, respinse pe scară largă pentru faptul că ucid şi mutilează civili.
Organizaţiile pentru drepturile omului se opun unui asemenea demers, iar ministrul de externe german a subliniat că ţara sa, care este unul din cele 111 state părţi ale Convenţiei privind muniţiile cu dispersie, se opune la rândul său. SUA nu participă la respectiva convenţie.
Convenţia privind muniţia cu dispersie, deschisă semnării în 2008 la Oslo, interzice folosirea, stocarea, producţia şi transferul de astfel de muniţie. Casa Albă a afirmat că "examinează activ" trimiterea de muniţie cluster în Ucraina, dar nu are de făcut un anunţ în acest sens. Preşedintele Joe Biden va lua parte săptămâna viitoare la summitul NATO din Lituania, care va fi dominat de războiul din Ucraina, menţionează Reuters.
Organizaţia Human Rights Watch a îndemnat Rusia şi Ucraina să pună capăt utilizării muniţiei cu dispersie şi a cerut SUA să nu livreze acest tip de armament, precizând că acesta a fost folosit atât de forţele ruse, cât şi de cele ucrainene.
Muniţia cu dispersie se divizează în numeroase proiectile de mici dimensiuni care pot semăna moartea pe o zonă întinsă, punând în pericol civili, iar proiectilele neexplodate continuă să prezinte pericol ani la rând după încheierea conflictului, după cum notează Agerpres.
Zelenski s-a supărat pe președintele Bulgariei
Pe de altă parte, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, s-a supărat pe omologul său din Bulgaria, care nu e de acord cu trimiterea de noi arme pe front.
Președintele bulgar, surprins și vizibil descumpănit de indignarea lui Zelenski, a cerut ca toate camerele TV să părăsească încăperea din palatul prezidențial în care era filmată întâlnirea.
Zelenski a vizitat Bulgaria în primul rând pentru a se întâlni cu cabinetul pro-NATO și pro-UE al premierului Nikolai Denkov, care susține exportul de armament în Ucraina și care caută totodată modalități de a-i vinde Kievului echipamente nucleare civile.
Întrevederea cu Radev, fost șef al forțelor aeriene care simpatizează Rusia și e echivoc în privința NATO, a mers chiar mai rău decât era de așteptat.
Strânși de-o parte și de alta a unei mese lungi din lemn, delegația ucraineană îmbrăcată în haine militare s-a așezat cu expresii impasibile, scăpând ocazional câte o grimasă și luând note, față în față cu echipa lui Radev, în timp ce președintele bulgar explica faptul că nu există „nici o soluție militară” și că „mai multe și mai multe arme n-o vor rezolva”.
Zelenski i-a dat replica cu un dispreț atent măsurat. „Doamne ferește să se abată vreo tragedie asupra ta, iar tu să fii în locul meu”, a spus el. „Iar dacă oamenii cu aceleași valori nu te vor ajuta, ce vei face? Ai spune: Putin, te rog, înhață niște teritoriu bulgar?”