Evenimentul Zilei > International > Germania: Raiduri ale poliției împotriva „ bancherilor islamici”
Germania: Raiduri ale poliției împotriva „ bancherilor islamici”

Germania: Raiduri ale poliției împotriva „ bancherilor islamici”

Autoritățile germane au efectuat mai multe raiduri simultane la adresele a 27 de suspecți acuzați de „apartenență la o organizație criminală”, au anunțat marți parchetul de pe lângă tribunalul din Dusseldorf și Biroul de Stat pentru Cercetări Penale (LKA).

Suspecții, cu vârste cuprinse între 23 și 61 de ani, au fost acuzați că ar fi condus ilegal un sistem bancar islamic de tip ”hawala” în Germania, fără aprobarea Autorității Federale de Supraveghere Financiară.
„Active despre care se presupune că au fost dobândite ilegal, în valoare de câteva milioane de euro, au fost transferate în alte state, ocolind sistemul bancar legal”, potrivit anchetatorilor.
În Germania, sistemul hawala este folosit în principal de migranții din țările musulmane pentru transferuri financiare ieftine către membrii de familie rămași acasă, în special în cazurile în care nu există un sistem bancar funcțional în țara de origine a migranților. De asemenea organizații teroriste islamiste precum Hezbollah folosesc această modalitate de transfer de bani.
Marți, peste 60 de locuințe private și magazine au percheziționate în Germania și în Olanda, sub conducerea unui grup de lucru comun nou înființat, format din reprezentanți ai poliției, investigatori fiscali și membri ai sistemului judiciar.
Mass-media germană susține că mai multe locuri unde se folosesc sume mari în numerar din Germania, adesea magazine de bijuterii, au fost folosite pentru a transfera bani în mod ilegal.
Peste 850 de ofițeri de poliție și 11 procurori ai parchetului de pe lângă tribunalul din Dusseldorf au fost de față în timpul raidurilor, potrivit autorităților.