Organizatorii au decis pentru această adunare, a 12-a din luna octombrie, să aducă un omagiu victimelor atentatelor din Franţa, în timp ce aproape 8.700 de contramanifestanţi s-au exprimat la Dresda în favoarea toleranţei şi peste 100.000 în întreaga ţară, potrivit unui bilanţ al agențiilor internaționale de presă, citate de Agerpres.

Manifestaţia„împotriva islamizării" societăţii fost declanşată în octombrie de un grup autointitulat "Europeni Patrioţi împotriva Islamizării Occidentului" (PEGIDA).

PEGIDA afirmă că respinge „islamizarea" societăţii germane şi că se opune jihadiştilor şi străinilor care refuză să se integreze.

Ţintele sale sunt Islamul, străinii, mass-media („toate mincinoase"), elita politică, multiculturalismul care, în opinia sa, contribuie la diluarea culturii germane creştine.

Mişcarea antiislam din Germania cunoaşte un succes tot mai mare: de la 500 de persoane participante la primul marş, pe 20 octombrie, a trecut de 10.000 la începutul lui decembrie, 18.000 de persoane pe 6 ianuarie şi 25.000 luni, un număr record.