Germania şi Franţa au pus bazele unui grup de lucru comun consacrat exclusiv crizei din Zona Euro, au anunţat, la Berlin, ministrul francez de finanţe, Pierre Moscovici şi omologul său german, Wolfgang Schaeuble. "Suntem ataşaţi perenităţii Zonei Euro şi stabilităţii sale. Am decis să aprofundăm mai multe subiecte într- un grup de lucru bilateral", a declarat Moscovici, în vizită la Berlin, după întrevederea cu ministrul german.
La rândul său, Wolfgang Schaeuble şi-a exprimat preocuparea faţă de consolidarea sistemului bancar european, insistând pe necesitatea reluării "unei creşteri viguroase în Zona Euro". "Vrem să ne apropiem punctele de vedere, care, de altfel, nu sunt îndepărtate, şi să le împărtăşim, pentru că Franţa şi Germania sunt pilonii unei soluţii structurale" a mai adăugat ministrul francez, citat de Agerpres.
Sprijin pentru Grecia
Vizita ministrului francez a avut loc după summitul de joia trecută al preşedintelui François Hollande şi cancelarului Angela Merkel cu privire la criza datoriilor în zona euro, pe fondul incertitudinilor privind soarta Greciei, dar şi al neliniştilor legate de Spania şi Italia.
Grupul de lucru comun vine şi ca răspuns la disensiunile franco-germane privind măsurile de combatere a crizei euro, liderul de la Paris militând pentru o relaxare a austerităţii şi stimulării, în schimb, a creşterii economice. Iniţiativa celor două puteri se suprapune şi veştilor proaste din Spania unde recesiunea s-a agravat în semestrul doi, mult peste estimările oficialilor de la Madrid.
Între timp, la Berlin, oficialii germani au făcut apel la moderaţie atunci când vine vorba de soarta Greciei în Zona Euro, după ce un aliat al cancelarului Angela Merkel a subliniat că vede Atena în afara uniunii monetare în 2013. Terorizarea Greciei trebuie să înceteze, a avertizat Guido Westerwelle, şeful diplomaţiei germane.

Pierre Moscovici FOTO:REUTERS