Germania consideră că politica europeană de imigrație a eșuat! Ce schimbări ne așteaptă?
- Ovidiu Drugă
- 18 septembrie 2020, 05:30
"Este inutil să iei inițiativa dacă nimeni nu te urmează", a recunoscut Merkel, după ce a fost informat[ că nicio țară europeană nu pare dispusă să preia refuguiați și imigranți de pe insula grecească Lesbos. Drept urmare, Germania s-a gândit să schimbe macazul. Ce ne așteaptă, aflăm de la ABC Spania
Miercuri seară, într-o şedinţă cu ușile închise cu conducerea partidului său, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), Merkel și-a exprimat cu dezgust frustrarea. După ce a ajuns la un acord istoric în cadrul marii coaliții, inclusiv cu partenerii bavarezi din CSU, guvernul german a acceptat să găzduiască 1.500 de refugiați din insulele grecești. "Dar este inutil să iei inițiativa dacă, mai târziu, nimeni nu te urmează", a recunoscut Merkel, după ce a informat că nicio țară europeană nu pare dispusă să ia o decizie în acest sens. Grupul său parlamentar, reticent la măsură și conștient că primirea refugiaților a fost tocmai elementul care a servit drept declanșator pentru extrema dreaptă în 2015, este de acord cu transferul refugiaţilor de pe Lesbos, doar dacă şi alte țări europene își vor aduce contribuția în aceeași direcție, lucru în care Merkel ar avea o "mare încredere". "Dar se pare că există oameni care continuă să creadă că, dacă îşi îngroapă capul în nisip, nu vor fi implicai", a spus cu amărăciune cancelarul german, care a declarat că politica europeană de imigrare este un eșec.
"Cunoşteam cu toții faptul că condițiile din insulele grecești erau nesustenabile și că erau astfel de multă vreme", a gândit cu voce tare cancelarul german, revenind asupra guvernării lui Alexis Tsipras. "Situația cu premierul Kyriakos Mitsotakis s-a îmbunătățit puțin", a mai menționat el, referindu-se la cei 12.000 dintr-un total de 25.000 de refugiați transferați de la Moria pe continent. "Dar 13.000 de oameni într-un tabără concepută pentru 3.000 ... aceste condiții umanitare nu pot fi suportate", a insistat Merkel, ancorată în principiile creștinismului în care a fost crescută ca fiică de pastor și pe care CDU le poartă în inițialele partidului. Unul dintre acestea spune că, dacă ești în măsură să îi ajuți pe cei care au nevoie, atunci ai datoria să o faci chiar dacă te afectează. "Lesbos și tabăra Moria arată toată mizeria politicii europene de migrație, care nu este aceeaşi pentru toţi", s-a lamentat Merkel. "Când UNHCR îţi spune că rareori a văzut în lume o tabără de refugiați cu astfel de condiții, vorbim despre valorile Europei și despre capacitatea Europei de a acționa". Cancelarul a constatat eşecul înregistrat în încercarea de a făuri o politică europeană comună, deși a lăsat o ușă deschisă speranței. "Totuşi, cred că Europa este atât de valoroasă pentru noi, încât ar trebui să încercăm", a spus Angela Merkel.
Pentru cancelarul german, este inexplicabil faptul că restul țărilor europene, la unison, ia poziții pe care în Germania le apără doar extrema dreaptă. Singurul partid politic împotriva primirii familiilor cu copii rămase fără tabără în Lesbos este partidul anti-străini și anti-european Alternativă pentru Germania (AfD). De asemenea, unele mass-media din landurile de est emit mesaje în acest sens, deși sunt minoritare. "Imaginează-ţi un tip care îţi bate la ușă cerând să fie primit și îi oferi camera ta de oaspeți. Dar, la un moment dat, nu îi mai este de ajuns şi îţi ocupă sufrageria și chiar propriul dormitor. Cum ar trebui să reacționăm la asta?", a spus săptămâna aceasta André Hardt, un popular crainic al unei emisiuni de radio care este difuzată dimineața la Radio Leipzing, Radio Dresda și Radio Chemnitz.
Dar este vorba despre este o linie de gândire minoritară în Germania. La cealaltă extremă, vicepreședintele Partidului Social Democrat (SPD) și până de curând liderul tinerilor revoluționari ai partidului, Kevin Kühnert, i-a acordat lui Seehofr 48 de ore pentru a veni cu propuneri de salvare viabile pentru toți refugiații din Moria, în caz contrar, cerându-i să demisioneze.
Verzii, la rândul lor, critică soluția de patch-uri la care a ajuns UE cu Turcia, care presupunea să i se dea bani guvernului Erdogan în schimbul menținerii afluxului de refugiați pe teritoriul său, și solicită un program german mai amplu pentru găzduirea refugiaţilor. "Admiterea în UE este o necesitate absolută, iar acest lucru este valabil pentru cei 13.000 de refugiați", a declarat purtătoarea de cuvânt a Verzilor, Luise Amtsberg, care consideră că "Germania este locul potrivit pentru a-i proteja pe toți".
"Credeţi-mă. Fără o politică europeană eficientă în materie de azil, nu vom obține o soluție eficientă sau durabilă", a insistat ministrul de Interne Horst Seehofer, înainte de sesiunea plenară a Parlamentului german. "În acest sens, avem nevoie de o îmbunătățire substanțială a muncii comune cu restul partenerilor europeni. Pe teren, solidaritatea nu înseamnă doar că atunci când este nevoie de finanțare de la UE, solidaritatea este un principiu care se desfășoară în ambele sensuri", a spus Seehofer.
Articol de Rosalía Sánchez
Traducerea:Rador