Evenimentul Zilei > Actualitate > Germania a votat pentru întărirea fondului de salvare a zonei euro
Germania a votat pentru întărirea fondului de salvare a zonei euro

Germania a votat pentru întărirea fondului de salvare a zonei euro

Parlamentul german a aprobat astăzi creşterea rolului jucat de facilitatea europeană de stabilitate financiară, cu majoritate covârşitoare.

În cadrul votului, care a fost cel mai dur test pentru cancelarul Angela Merkel de când aceasta a venit la putere, acum cinci ani, 523 dintre parlamentari au votat pentru măsură, 85 împotrivă iar trei s-au abţinut.

Miza politică a votului

Creşterea rolului jucat de EFSF şi folosirea sumelor acestuia drept garanţie vor permite contractarea mai multor împrumuturi, probabil de la Banca Centrală Europeană, fără a creşte valoarea Fondului de Stabilitate Financiară.

Unii dintre oficialii germani se temeau însă că oficialii Uniunii Europene aşteaptă ca ei să aprobe această măsură, vehiculată ca ultima de acest gen, doar pentru a propune planuri şi mai ample de salvare.
Merkel a încercat să îşi asigure coaliţia că banii contribuabililor germani nu vor fi irosiţi pentru planuri de salvare, dar aceasta nu poate anula riscul ca aceste sume să se piardă, dacă, aşa cum există tot mai multe temeri în piaţă, Grecia va da faliment.
Germania va asigura circa 200 de miliarde de euro din cele 440 de miliarde de euro ale EFSF, dar criticii acestei măsuri spun că aceste fonduri nu vor fi suficiente şi că va fi nevoie de mai mult.
Opinia a fost întărită de discuţiile purtate weekendul trecut la întâlnirea Fondului Monetar Internaţional, cu privire la necesitatea de extindere a EFSF-ului, ceva suplimentar faţă de întărirea rolului jucat de acesta, deja aprobată de Bundestag, prin folosirea sa pentru atragerea de noi împrumuturi şi implementarea schemei permanente care ar trebui să îl înlocuiască în 2013.
CITIŢI:

  • Planul secret al Germaniei în privinţa Greciei. Cum scapă ţara de trei sferturi din datorie în şase ani
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: