„Noi sancţiuni ar constitui o ingerinţă serioasă în securitatea energetică europeană şi în suveranitatea Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al ministerului de externe de la Berlin.

Sancţiunile americane împotriva proiectului Nord Stream 2 au fost adoptate pentru prima dată la sfârşitul anului 2019, ceea ce a dus la întârzierea finalizării proiectului, prevăzută iniţial pentru sfârşitul anului trecut.

Aceste sancţiuni au permis administraţiei Trump să urmărească navele implicate în instalarea conductelor în Marea Baltică şi a persoanele străine care activează pe aceste vase.

Un grup bipartizan de senatori americani a introdus în iunie un proiect de lege care permite, printre altele, sancţionarea companiilor care furnizează nave pentru activităţi ce au legătură cu proiectul, de exemplu nave implicate în săparea şanţurilor.

Washingtonul avertizează că această conductă va face Uniunea Europeană dependentă de gazele naturale ruseşti, îngrijorări împărtăşite de Ucraina, dar şi de unele state membre, precum Polonia.

Rusia susţine că SUA sunt interesate să saboteze proiectul Nord Stream 2 deoarece urmăresc să se asigure că furnizorii americani de gaze naturale ar putea exporta pe piaţa UE la un preţ mai mare decât cel oferit de Rusia.

În noiembrie 2019 Congresul american a sancționat proiectul rusesc al gazoductului Nord Stream 2

„Nu vom putea asigura apărarea Occidentului dacă aliații noștri devin din ce în ce mai dependenți de Rusia”, a declara, în urmă cu câteva luni, Mike Pence, vicepreședintele SUA, în legătură cu proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Pence a denunțat implicarea Germaniei în acest proiect, care o va facve „literalmente prizoniera Rusiei”, estimând că „este pur și simplu inacceptabil” de a vedea cum „prima economie europeană continuă să ignore amenințarea agresiunii rusești și să-și neglijeze propria apărare dar și să neglijeze apărarea noastră comună”.

Nu este prima oară când un înalt responsabil american denunță în termeni duri proiectul Nord Stream 2. La summitul NATO organizat la Bruxelles în iulie 2018, președintele american Donald Trump a spus exact același lucru despre Germania. „Plătește miliarde de dolari Rusiei pentru aprovizionarea cu energie și trebuie să plătim pentru a o proteja împotriva Rusiei. Cum să explici asta? Nu este correct” a precizat liderul de la Casa Albă.