George Soros: „Să-i ajutăm pe romi să se ajute ei înşişi“

George Soros: „Să-i ajutăm pe romi să se ajute ei înşişi“

Miliardarul american de origine maghiară crede că romii pot fi traşi la răspundere pentru comportamentul lor doar atunci când vor avea oportunităţi egale. Interviul cu George Soros a fost realizat la Budapesta.

A dorit să vorbească doar despre romi, „cel mai frapant caz de excluziune socială“ pe criterii etnice din Europa. Tocmai lansase programul de burse în domeniul sănătăţii pentru romi.

Prin ferestrele uriaşe ale Hotelului Intercontinental se vedea Dunărea, pe care Soros a privit-o aproape tot timpul. În urmă cu 61 de ani o părăsea, fugind de comunism după ce supravieţuise Holocaustului.

O bună parte din bogăţia sa o împarte astăzi celor ce se confruntă cu discriminarea, opresiunea, teroarea oriunde s-ar afla aceştia, la Bucureşti sau la Kigali. Primul gest filantropic l-a făcut în 1979, când a oferit finanţări studenţilor de culoare pentru a urma cursurile Universităţii Cape Town, în zona de apartheid din Africa de Sud. George Soros este un fanatic al societăţii deschise.

„Majoritatea este la fel de ostilă şi faţă de încercările de ajutorare a romilor“

EVZ: Ce sume aţi investit până acum în programele pentru romii din estul Europei? George Soros: Am investit de la început până acum aproximativ 100 de milioane . Fundaţia din Ungaria a luat fiinţă în 1984, acum aproape 25 de ani, iar cea din România a început să funcţioneze în 1991. Am privit problema romilor la modul subiectiv: fiind evreu în Ungaria şi eu am suferit opresiunea politică şi personală din cauza originilor mele etnice. Vorbim despre cel mai frapant caz de excluziune socială bazată pe considerente etnice.

De ce nu faceţi nişte investiţii mai lucrative, într-o echipă de fotbal, spre exemplu, ca alţi oameni de afaceri? A existat un interes public mult mai mare faţă de dorinţa mea de implicare financiară în clubul de fotbal Roma decât pentru mult mai vechea mea implicare în problema romă.

Care sunt beneficiile dumneavoastră? Doar satisfacţia personală. Este o problemă foarte dificilă, deoarece romii, fiind ostracizaţi, nu sunt persoane cu care se poate lucra uşor. Prin urmare, nu este deloc o sarcină uşoară, dar cred că am făcut progrese reale, şi asta aduce satisfacţie. Pot vedea şi progresul pe care îl vom face în viitor, ceea ce alţi oameni nu pot vedea încă, deoarece abia acum este în pregătire.

Există mulţi oameni foarte bogaţi în estul Europei, miliardari ca dumneavoastră, care nu sunt însă interesaţi de partea socială. Aveţi un sfat pentru ei? Nu îmi impun propriile vederi altora. Cred că, dacă oamenii câştigă banii într-un mod etic, este treaba lor ce fac cu ei. Este plăcerea mea să dau banii mei romilor, în vreme ce alţi oameni aleg să facă alte lucruri. Fiecare cu preferinţele sale.

Aţi spus „progres“. În ce constă acesta? Avem multe evaluări, dar în vreme ce există progrese reale, discriminarea, ostilitatea majorităţ ii şi ignorarea romilor rămân încă la un nivel foarte ridicat. În plus, majoritatea este la fel de ostilă şi faţă de încercările de ajutorare a romilor. Există un stereotip că romii asistaţi social primesc o proporţie prea mare de beneficii sociale. De aceea ne consacrăm eforturile să-i ajutăm pe romi să se ajute ei înşişi, iar, pentru asta, educaţia este foarte importantă. „Reprezentarea politică a romilor, deţinută de politicieni de stil vechi“

Aţi vorbit despre stereotipuri. Mulţi români spun: de ce să-i educăm pe romi dacă tot nu sunt buni la nimic? Sunteţi un donator important pentru Fondul pentru Educaţia Romilor. Care este răspunsul dumneavoastră la această afirmaţie? Cred că trebuie să le dăm romilor o şansă să-şi găsească locul în societate. Şi nu este responsabilitatea celor bogaţi, este o responsabilitate a societăţii în general, este şi responsabilitatea statului. Atunci romii pot fi traşi la răspundere pentru felul în care se comportă, dar, până când nu vor avea oportunităţi egale, există acea responsabilitate care apar- ţine societăţii. Închisorile din estul Europei sunt ocupate de romi într-un procent disproporţionat de mare (comparativ cu populaţia majoritară - n.r.), dar aceasta nu este numai responsabilitatea romilor, este responsabilitatea societăţii, pentru că i-a tratat într-un mod diferenţiat.

Credeţi că această situaţie legată de infracţionalitate este exclusiv rezultatul marginalizării? Există stereotipuri negative, dar şi realitatea unui comportament negativ. Stereotipurile, bineînţeles, sunt mai rele decât realitatea, şi există mulţi romi care avansează în societate, dar care nu mai sunt consideraţi romi. Devin asimilaţi de societate. De aceea, stereotipurile rămân. Şi de aceea este important să ai o elită educată a comunităţii rome, care să lupte pentru cauza romilor şi care să spulbere stereotipurile.

Am vorbit cu câţiva tineri educaţi, care aparţin chiar acestei elite şi mi-au spus că nu ei sunt modelele. Au probleme mari. Există o rezistenţă din partea comunităţii rome, deoarece, în momentul în care societatea te urăşte, este natural ca şi tu să urăşti societatea. Prin urmare, există o ură mutuală, şi tinerii educaţi din comunitatea romă au mari dificultăţi, în special în sfera politică, deoarece, spre exemplu în România, romii au reprezentare politică, dar aceasta este confiscată de nişte politicieni de stil vechi, care exploatează această situaţie şi rezistă concurenţei din partea tinerilor. Şi există, de altfel, un conflict activ între ei, în România.

Cum putem explica faptul că tinerii educaţi din comunitatea romă nu sunt prezenţi aproape deloc în spaţiul public? Îmi amintesc că am cunoscut un rom care a avut succes la Hollywood, pe naistul Damian Drăghici. S-a întors în România şi şi-a prezentat în mod public apartenenţa la comunitatea romă, deci există şi excepţii.

„Un doctor de etnie romă va ajuta şi la eliminarea stereotipurilor“

Fundaţia dumneavoastră a pus la dispoziţie 20 de milioane de dolari pentru a susţine burse de medici, farmacişti şi asistenţi medicali pentru romii din estul Europei. Care este scopul acestor burse? Sănătatea este o mare problemă pentru comunitatea romă, dar nu există, sau există foarte puţini, profesionişti calificaţi în domeniul sănătăţii, în cadrul comunităţii. Educarea romilor în acest domeniu îi va ajuta să-şi rezolve propriile probleme de sănătate.

Cine va beneficia şi cum pot aplica romii din România pentru aceste burse? Studenţii romi, dar nu numai cei din România. Vom avea 20 de milioane de dolari pentru o perioadă de 11 ani, iar 60 de studenţi vor fi din România numai în primul an. Există deja un ONG foarte puternic în domeniul sănătăţii, iar acest program va sprijini eforturile lui.

Ce se întâmplă cu studenţii după absolvire? Să sperăm că vor găsi de lucru în sistemul de sănătate.

La angajare sunt cele mai mari discriminări. Nu vor fi restricţionaţi la serviciile de sănătate acordate romilor, vor lucra ca şi ceilalţi doctori. Un doctor de etnie romă va ajuta, de asemenea, la eliminarea stereotipurilor care spun că romii sunt săraci şi criminali.

"Este important să ai o elită educată a comunităţii rome, care să lupte pentru cauza romilor şi care să spulbere stereotipurile.", George Soros, preşedintele Institutului pentru o societate deschisă

INCENDIEREA TABERELOR DE ROMI

„O încălcare a principiilor europene“

Aproape nimeni nu pare să fie foarte deranjat de ce se întâmplă în Italia cu romii. Nu există o poziţ ie clară în privinţa toleranţei autorităţilor faţă de incendierea taberelor de romi din Napoli. Cele mai multe victime sunt cetăţeni români. A existat o reacţie în Europa, la nivel politic, în Parlamentul European, şi la nivelul birocraţiei europene. Au realizat că aceasta este o încălcare a principiilor pe care este fondată Europa. Şi aştept ca acest lucru să mobilizeze sprijinul politic european pentru îmbunătăţirea condi- ţiilor de viaţă ale romilor din România. Deja, instituţiile europene sunt principala sursă de sprijin pentru incluziunea romilor. Comisia face eforturi pentru ca romii să fie trataţi în mod echitabil şi să beneficieze de oportunităţi egale. Va mai exista o reuniune mai târziu în acest an a Consiliului European şi sper că UE va veni cu o politică pentru romi.

Care este cea mai bună abordare a problemei romilor la nivel european? Trebuie să asiguri oportunităţi egale, de educaţie, condiţii de viaţă, sănătate. Şi să iei măsuri speciale, pentru a compensa condiţiile teribile în care cresc copii romi, pentru a-i ajuta să participe la procesul educaţional. Mulţi copii romi sunt mutaţi în clase pentru copii cu deficienţe, dar ei nu au astfel de probleme, ci vin din comunităţi care s-au confruntat cu condiţii inferioare de viaţă. Trebuie să aloci mai multe resurse pentru a compensa condiţiile de acasă.

CARTE DE VIZITĂ

Cine este George Soros

> S-a născut la Budapesta, în 1930. A supravieţuit ocupaţiei naziste şi a părăsit Ungaria comunistă în 1947, emigrând în Anglia. A absolvit Şcoala de Studii Economice de la Londra. A citit şi a aprofundat opera filosofului Karl Popper, promotorul conceptului de societate deschisă, care l-a influenţat în afaceri şi în acţiunile filantropice.

> Speculatorul. În 1956 s-a stabilit în SUA, unde a început să câştige bani prin fondul de investiţ ii internaţional pe care l-a fondat şi condus. Averea sa este estimată la 11 miliarde de dolari. 1,1 miliarde a fost profitul obţinut în „miercurea neagră“ (16 septembrie 1992), când speculaţia bursieră pe lira sterlină i-a adus faima de „omul care a îngenunchiat Banca Angliei“.

> Filantropul. Este preşedintele Institutului pentru o Societate Deschisă şi fondatorul unei reţele de organizaţii filantropice care activează în mai mult de 50 de ţări din Europa Central-Răsăriteană, fosta URSS, Africa, America Latină, Asia şi Statele Unite. A sprijinit financiar în timpul Războiului Rece mişcările anticomuniste din Ungaria, Polonia şi Cehoslovacia. Deşi consideră că rolul său în revoluţia trandafirilor a fost mult exagerat, mulţi comentatori apreciază că Soros a avut o contribuţie decisivă la democratizarea Georgiei.

> Activistul politic. Este un adversar declarat al politicii preşedintelui George W. Bush. În 2003 afirma, mai în glumă, mai în serios, că şi-ar pune la bătaie averea pentru ca Bush să fie învins în alegeri. Susţine financiar cauze ale Partidului Democrat şi şi-a declarat public sprijinul pentru candidatul Barack Obama.

Ne puteți urmări și pe Google News