Evenimentul Zilei > Actualitate > George Soros: „Europa! Trezește-te!”
George Soros: „Europa! Trezește-te!”

George Soros: „Europa! Trezește-te!”

Multi-miliardarul american George Soros avertizează democrațiile europene în privința Rusei renascute, mult mai amenințătoare la adresa Bătrânului Continent decât în alte vremuri. Într-o studiu publicat astăzi în New York Review of Books, Soros solicită un sprijin economic și militar suplimentar pentru Ucraina, precum și renunțarea la actualele programe de austeritate ale zonei euro, scrie publicația Business Insider.

Potrivit miliardarului american, „Rusia constituie o mare provocare pentru Europa, în însăși esența existenței sale. Nici liderii europeni și nici cetățenii țărilor lor nu sunt pe deplin conștienți de această provocare și nu știu să o gestioneze foarte bine. Spun asta bazându-mă, în principal, pe faptul că Uniunea Europeană în general și zona euro, în special și-au pierdut direcția după criza financiară din 2008.”

 „Regulile fiscale care predomină în prezent în Europa au stârnit o mulțime de resentimente în rândul populației. Partidele anti-europene au obținut aproape 30 la suta din locurile pentru Parlamentul European în ultimele alegeri, in condițiile în care nu au avut niciodată o alternativă realistă la Uniunea Europeană, în care să se exprime. În acest moment, Rusia reprezintă o alternativă, fapt care se constituie ca fiind o provocare fundamentală pentru valorile și principiile pe care a fost fondată inițial Uniunea Europeană. Alternativa rusă se bazează pe utilizarea forței manifestate ca represiune în interiorul țării și agresiune în străinătate, în totala contradicție cu statul de drept.” spune George Soros.

„ Șocant este faptul că Rusia lui Vladimir Putin s-a dovedit a fi, în unele cazuri superioară Uniunii Europene – mai flexibilă, a „luat fața” constant Europei pe anumite chestiuni. Acest lucru a oferit Rusiei un avantaj tactic, cel puțin pe termen scurt.”

George Soros este probabil una dintre cele mai avizate personalități care să vorbească despre amenințarea unei Europe divizate, scrie Business Insider. În 1944, George Soros, la vremea aceea în varstă de 13 de ani, locuia în Ungaria în momentul în care când Germania a invadat teritoriul ungar. El mai spune:

„Este timpul ca membrii Uniunii Europene să se trezească și să se comporte ca țări aflate indirect în război. Ar face bine să sprijine Ucraina să se apere, decât să lupte pentru ei înșiși. Într-un fel sau altul, contradicția europenilor  între a se afla în stare de război și a rămâne fideli politicii de austeritate fiscală trebuie să fie eliminată. Acolo unde este voință, există întotdeauna o soluție.”

George Soros lansează în încheiere un apel Uniunea Europeană să fie mai "unită, flexibilă și eficientă":

„Trebuie să fie ceva în neregulă cu Uniunea Europeană dacă Rusia lui Putin poate fi victorioasă chiar și pe termen scurt. Birocrația din Uniunea Europeană nu mai constituie un monopol de putere.Țările Uniunii Europene trebuie să învețe să fie mai unite, flexibile și eficiente. Iar europenii înșiși trebuie să arunce o privire mai atentă la noua Ucraină. Asta i-ar putea ajuta să-și recupereze spiritul original care a condus la crearea Uniunii Europene. Uniunea Europeană se va salva salvând Ucraina., se arată în avertismentul lui George Soros, citat de Business Insider.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News