George Maior se apropie „pas cu pas” de rechemarea de la postul din Washington

George Maior se apropie „pas cu pas” de rechemarea de la postul din Washington

George Maior, ambasadorul României în SUA, a recunoscut în fața senatorilor că a făcut declarații fără mandat de la Externe.

Comisia de Politică Externă a Senatului se va reuni luni pentru a da citire textului unei scrisori prin care, cel mai probabil, i se va cere ministrului de Externe să îl recheme de la post pe George Maior, ambasadorul României în SUA. Textul care va fi supus votului e aproape cert, dat fiind faptul că Maior a recunoscut că nu avea mandat de la minister pentru unele declarații politice făcute la Washington.

Audierea lui George Maior pare să fi fost monopolizată de întrebările, acuzele aduse de Călin Popescu Tăriceanu și de răspunsurile date de ambasador la acestea. Așa cum anunțase încă înainte de acest eveniment absolut inedit în diplomația și activitatea parlamentară de la noi, audierea unui ambasador pentru abateri de la misiunea pentru care a fost acreditat pe lângă alt stat, Tăriceanu l-a acuzat pe Maior că a implicat statul român în disputele de politică internă ale SUA; prin mesajele legate de senatorul John McCain și de avocatul Rudolph Giuliani, dar și de faptul că relațiile româno-americane sunt „cu frâna trasă”, de când Maior ne reprezintă la Washington.

 

Acuzele lui Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu a participat la audiere în calitate de senator, membru al Comisiei de Politică Externă. La un moment dat, în ședință, el a spus: „Apreciez că domnul ambasador nu și-a îndeplinit misiunea de a promova și reprezenta statul român, în schimb v-ați promovat interesele și ați implicat România în politică internă. Eu voi propune colegilor din comisie să transmitem o scrisoare MAE în care să se spună că misiunea nu mai poate să continue. Vreau să vă atrag atenția că aprecierile pe care le-ați făcut, partizan, legate de scrisoarea regretatului John McCain și a fostului primar al NY dumneavoastră vă angajați în lupta internă din SUA și, practic, angajați și guvernul român. Vreau să știu dacă aceste declarații au fost făcute cu acordul MAE. Din punctul meu de vedere, performanța în calitate de ambasador este foarte slabă. Nu am văzut niciun progres în chestiunea vizelor pentru români. Rezultate aproape zero în ceea ce privește relațiile. În ceea ce înseamnă cooperarea, colaborarea pe dimensiune economică, ceea ce s-a realizat este cheltuirea banilor de buget pentru apărare, și este un angajament luat de președinte. Prin urmare, dacă vorbim de Parteneriat Strategic, mi se pare că vizita președintelui Klaus Iohannis este un element, dar din 2014 ne-am fi așteptat la mult mai mult.”

 

Apărarea lui Maior

În apărarea sa, George Maior a declarat în fața membrilor comisiei: „În ce privește afirmațiile despre calitatea mea ca ambasador, le resping categoric. Parteneriatul a evoluat excepțional, dialogul politic a fost promovat la cel mai înalt nivel. Am fost primul stat din Europa Centrală și de Est care am vizitat Casa Abă și și cu posibilitatea de exprimare în fața opiniei publice americane a intereselor naționale românești. În ceea ce privește afirmația că aceste vizite au fost realizate prin Ambasada SUA la București este complet falsă, lucrurile sunt clar scrise în multiplele telegrame care au fost transmise ministerului român de Externe și acest lucru se poate verifica. În ceea ce privește faptul că m-am implicat în politica internă americană este o afirmație complet falsă. Nu este nicio declarație, niciun gest, nicio luare de atitudine din partea Statelor Unite care să indice acest lucru..”

După audiere, George Maior a dat și o conotație politică evenimentelor prin care trece, făcând referire la faptul că și CEx al PSD a cerut, la Neptun, să fie demarat procesul de rechemare a sa de la post: „Dacă există un interes politic pentru rechemarea mea, acel interes trebuie să fie explicat. Eu nu mi-l explic. Din punct de vedere profesional nu am ce să-mi reproşez. Ar fi, după părerea mea, o greşeală politică în ceea ce priveşte relaţia româno-americană, dar asta e la latitudinea factorului politic. Eu sunt un singur om care încerc să-mi fac datoria, ei sunt o coaliţie. Sunt un ambasador, sunt singur”

 

Pozele cu Dragnea, făcute la ziua unui șef din SRI

Deși scandalul din jurul ambasadorului George Maior este declanșat deja de două săptămâni, în ultimul timp el a căpătat noi valențe după ce Victor Ponta a aruncat pe piață mai multe fotografii – trei, deocamdată, dar a spus că are vreo 20 – făcute la evenimente organizate în locații de protocol ale SRI.

Apărute în pline scandaluri Maior și Firea, fotografiile au relevanță în ambele. Ponta a spus miercuri pentru Evenimentul Zilei că pozele sunt făcute la diferite aniversări, dar că unele dintre ele sunt din septembrie 2014, la „ziua unui șef din SRI”. Pe 21 septembrie e ziua lui Florian Coldea care, în 2014, era general activ și primadjunct operativ al directorului SRI George Maior. Ponta ne-a mai spus și că fotografiile i-au fost date de un prieten „care nu poate circula mult”, făcând referire la Sebastian Ghiță.