George Maior a fost ales președinte de onoare al Academiei de Științe Militare
- Costin Iliescu
- 21 iunie 2014, 08:54
Directorul Serviciului Român de Informații, George Maior, a fost ales președinte de onoare al Academiei de Științe Militare, în cadrul unui eveniment desfășurat joi la Palatul Victoria și prezidat de vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, potrivit unei informări a MAI remisă AGERPRES.
"Conceptele de geopolitică, geostrategie, studii strategice sunt dezbătute și prezentate în universități de prestigiu internaționale. Este adevărat că avem și noi o tradiție în domeniu, dar trebuie să ne adaptăm la asemenea standarde, mai ales că lumea este complexă. Societatea are nevoie de astfel de cercetări importante pentru securitatea națională, pentru interesul strategic național. Academia de Științe Militare este un for în creare, care trebuie să contribuie la aceste dezbateri și să le confere un sens academic, de aceea afirm că veți găsi în mine un partener în îndeplinirea acestei misiuni câtă vreme vor fi menținute standardele despre care vorbeam", a declarat George Maior cu acest prilej.
Președinte interimar al instituției a fost ales Gheorghe Toma, prorectorul Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul".
Evenimentul desfășurat la sediul Guvernului a reprezentat un prim pas în constituirea structurilor de conducere ale Academiei de Științe Militare, înființată prin lege ca instituție publică de interes național în domeniul cercetării științifice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, aflată în coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații, arată sursa citată.
Academia de Științe Militare are ca obiect de activitate dezvoltarea științelor din sistemul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, în scopul alinierii la cerințele NATO și ale Uniunii Europene, iar înființarea sa urmărește: promovarea pe plan național și internațional a cercetărilor științifice din sistemul apărării, ordinii publice și siguranței naționale; coordonarea activității de cercetare științifică, fundamentarea necesarului de resurse de finanțare a activităților de cercetare-dezvoltare pe termen mediu și lung; crearea cadrului legal pentru introducerea continuă a progresului tehnic în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, colaborând cu Academia Română, Academia Oamenilor de Știință din România și academiile de ramură, instituțiile de învățământ superior, precum și cu alte ministere, instituții și unități de profil.
"Constituirea organelor de conducere ale acestei instituții de învățământ — la baza organizării căreia se află trei secții științifice constituite pentru a asigura îndeplinirea obiectului său de activitate, respectiv Secția de științe militare, Secția de ordine publică și Secția de informații și securitate națională — reprezintă un pas important în realizarea obiectivelor Academiei și, totodată, pentru Sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, o consecință a eforturilor depuse pentru înființarea unei instituții de interes național în domeniul cercetării științifice", potrivit aceleiași surse.
La evenimentul de la Palatul Victoria au mai participat Remus Pricopie — ministrul Educației Naționale, Mihnea Costoiu — ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare, și Vasile Dâncu, profesor universitar doctor. Au fost prezenți, de asemenea, rectori ai instituțiilor de învățământ superior, precum și persoane cu funcții de conducere din instituțiile care au pus bazele academiei.