Evenimentul Zilei > Economie > Geografia legumelor din supermarket-urile româneşti
Geografia legumelor din supermarket-urile româneşti

Geografia legumelor din supermarket-urile româneşti

Cumpărăturile la supermarket pot fi o adevărată lecţie de geografie a lumii. Şi asta pentru că, în timp ce zarzavaturile româneşti sunt pe cale de dispariţie, zona de legume şi fructe a hypermarketurilor te poartă pe întreg globul pământesc. Avocado din Brazilia, nucă de cocos din Africa, pere din Italia, pomelo din China sau fasole din Egipt sunt doar câteva dintre ţările din care provin produsele existente în acest moment pe piaţa românească. Pe de altă parte, zarzavaturile româneşti se găsesc cu greu, iar când dai peste ele nu sunt prea plăcute ochiului.

Câteva fire veştede de mărar şi pătrunjel, câţiva saci de cartofi cât nuca, nişte lădiţe cu ciuperci pălite, câteva kilograme de castane, un car cu varză albă şi ardei iute de 17,9 lei kilogramul, erau toate legumele de provenienţă românească aflate ieri într-un hypermarket din Capitală.

În rest, vinetele, prazul, fasolea, merele, lămâile, pepenii galbeni şi verzi, perele, ceapa verde sau uscată, ridichi ardeiul gras, vinetele şi restul fructelor şi legumelor proveneau din import.

Afirmaţia “ agricultură românească- un dezastru” pare să fie din ce în ce mai adevărată şi nu doar o declaraţie politică sau a agricultorilor care se plâng de lipsa subvenţiilor.

"Taxa de intrare în hypermarket ajunge la sute de mii de euro"

Despre lipsa fructelor şi legumelor româneşti din supermarketuri l-am întrebat pe preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Potrivit acestuia, pentru ca un producător să îşi poată vinde produsele într-un lanţ de magazine, trebuie să dispună de o sumă care poate ajunge până la câteva sute de mii de euro, bani reprezentând doar taxa de intrare în hypermarketul respectiv.

Acestei sume i se adaugă alte taxe lunare, precum taxa de raft, taxa de marketing, taxa de supermarket, şi alte taxe fixe sau aplicate procentual la valoarea cantităţii de produse vândute, care pot ajunge până la 30% din aceasta.

10% din producţia românească

“Doar 10% din fructele şi legumele existente în supermarket-uri sunt româneşti. Taxa de intrare plătită de un comerciant la Carrefour, de exemplu, este de 60.000 de euro, plus taxele lunare. De exemplu, dacă eu vând de de 1 milion de euro, până la sfârşitul anului le voi întoarce sub formă de taxe 100.000 de euro “, a declarat pentru Evz.ro Sorin Minea.

Ţări de provenienţă a legumelor şi fructelor proaspete existente în hypermarket-urile româneşti:

Africa– Nucă de cocos, fasole uscata, cartofi (ultimele două din Egipt)
Austria– mere verzi
Brazilia– cartofi, pepeni galbeni, pepeni verzi
Bulgaria– fasole uscată, ceapă verde
Costa Rica– ananas
China– pomelo, salata verde, usturoi, pere
Ecuador– banane
Franţa– pere,conopida, carofi,mere, ceapă
Grecia– portocale, kiwi
Italia– pere, mere,salata, broccoli
Israel-morcovi, cartofi,pomelo
Olanda-praz, ridichi, ardei gras, ardei capia, salata, sfecla, ghimbir,lămâi
Polonia– mere, fasole,
Spania– roşii, ţelină,broccoli
Turcia-mineole, castraveţi, roşii, dovlecei, vinete, lămâi, ardei gras, ardei capia