După ce PSD s-a împotrivit ca Guvernul să-şi asume răspunerea în faţa Parlamentului, pentru Codurile Penal şi Civil, Gheorghe Flutur a precizat, astăzi, că, de la începutul lunii iunie, procedura va fi pusă în aplicare.
Cu toate acestea, PSD foloseşte fiecare ieşire în presă pentru a sublinia că ar fi preferat să se menţine opţiunea lor, aceea de a trece codurile prin Parlament în varianta clasică şi pentru a permite o perioadă de dezbateri mai lungă, cu privire la Coduri.
Anunţul lui Flutur a fost făcut în această dimineaţă, după întâlnirea celor două partide de coaliţie, PDL şi PSD. Flutur a mai precizat, la finalul şedinţei, că până la sfârşitul lunii mai vor mai avea loc consultări cu privire la cele două Coduri, astfel încât să mai fie realizate modificările necesare.
În acest sens, Flutur a menţionat că Victor Ponta, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, şi deputatul PD-L Daniel Buda vor avea responsabilitatea de a stabili un calendar de consultare, de două săptămâni, pentru ca cele două coduri să poată primi ultimele observaţii. "Şi aici este un calendar. Deocamdată ne-am concentrat pe Codul penal şi Codul civil. Codurile de procedură au şi ele un calendar. Sperăm ca undeva, până la sfârşitul lunii iunie, să finalizăm şi aceste două Coduri", a precizat Gheorghe Flutur în acest sens.
În regim de urgenţă, prin Parlament
Motivul pentru care s-a ales această procedură este de a urgenta adoptarea Codurilor, în condiţiile în care implicaţiile întârzierii aplicării lor ar putea atrage sancţiuni din partea UE, în contextul în care justiţia românească este atent monitorizată de instituţiile europene.
Raportul pe justiţie al Comisiei Europene, care va fi publicat în această vară, depinde de adoptarea codurilor. Şeful statului şi liderii partidelor de guvernare stabiliseră ca termen pentru adoptarea codurilor juridice data de 15 mai.
În ceea ce priveşte Codurile de procedură, acestea vor fi finalizată, în opinia lui Flutur, până la finele lunii iunie.
PSD s-a opus asumării răspunderii
Ideea asumării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului, legat de cele două Coduri, aparţine taberei PDL-iste. Partenerii de coaliţie PSD-işti au susţinut, multă vreme, ca cele două Coduri, Penal şi Civil, să treacă prin procedura obişnuită din Parlament, fără a face apel la această procedură de urgentare a demersurilor.
Însă, în faţa presiunilor venite de la Băsescu, via PDL, Mircea Geoană, convins şi de unii colegi de partid, a decis să meargă pe mâna PDL-ului, oferind consimţământul.
Iniţial, Geoană susţinuse o perioadă mai extinsă dedicată consultărilor cu societatea civilă, extrem de activă în ultima perioadă, în privinţa Codurilor. În acest moment, organizaţiile din coaliţia "Opriţi Codurile" vor avea la dispoziţie o perioadă mult mai scurtă dedicată dezbaterii. Acestea susţin că este nevoie de un interval de timp mult mai mare pentru a se realiza o consultare optimă cu societatea civilă, susţinând că în acest moment cetăţenii nu deţin informaţii complete cu privire la conţinutul documentelor.
"Ce-aţi făcut, fraţilor, cu Justiţia, patru ani şi jumătate?"
Liderul PSD, Mircea Geoană a declarat că timp de patru ani batem pasul pe loc, în ceea ce priveşte Justiţia, cu referire directă la activitatea fostului ministru Monica Macovei, dar şi la Procurorul General, Laura Codruta Kovesi. Geoană a recunoscut că "Parlamentul a avut, la rândul său, restanţe, pe care le-a rezolvat". Referitor la Coduri, Geoană consideră că este important să avem coduri de calitate.
Geoană rămâne optimist atunci când vine vorba despre raportul pe Justiţie, pe care CE îl va prezenta în câteva sătpămâni. "Nu mă aştept la laude, în cadrul raportului, dar sper să fie menţionate aspecte pozitive".
"Încercăm să reparăm ce a stricat Monica Macovei"
"Chiar dacă orice zi dedicată dezbaterii ar fi fost utilă, suntem prinşi de termenele de rapoarte. "Încercăm să reparăm ce a stricat Monica Macovei", a recunoscut astăzi Victor Ponta. Acesta a mai precizat că pentru a un răspuns pozitiv de la Comisia Europeană s-a decis ca Guvernul să meargă pe produra mai rapidă, înainte de 15 iunie.
Ponta a mai precizat că, în ceea ce reprezintă codurile asupra cărora Guvernul îşi va asuma răspunderea, "forma propusă iniţial de Guvern va fi restrasă, urmând ca varianta prezentată să fie cea rezultată în urma rescrierii, corectării şi însuşită de cele două Comisii. În privinţa codurilor de procedură, primul termen este de 30 iunie, un termen "cumplit de optimist", după cum a precizat pesedistul Victor Ponta, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.
Mandatul lui Predoiu, influenţat de raportul CE În cazul în care Comisia Europeană va emite un raport negativ la adresa României, privind Justiţia, Mircea Geoană, liderul PSD a menţionat că va cere demisia ministrului de justiţie, Cătălin Predoiu. La începutul acestui an, Predoiu i-ar fi recunoscut lui Tăriceanu că după adoptarea Codurilor îşi va da demisia. „El mi-a spus - şi urmează să vedem dacă acest lucru se va întâmpla – că, odată ce Codurile vor fi adoptate, îşi va da demisia din funcţia de ministru, manifestându-şi dorinţa de a reveni în rândurile PNL”, declara fostul lider al PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, în februarie.
Flutur a mai precizat astăzi că o altă temă de discuţie în cadrul şedinţei a fost reprezentată de absorbţia fondurilor europene. O analiză a gradului de absorbţie va fi realizată pe 26 mai, în cadrul căreia vor fi implicaţi preşedinţii celor opt agenţii de dezvoltare regională.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 13.29
CITIŢI ŞI: Băsescu şi Hrebe discută, Boc şi Geoană execută
Cinci miliarde de euro contra Coduri şi dosare
"Opriţi Codurile!", amânată de Justiţie
Coaliţia "Opriţi Codurile!" a dat în judecată Guvernul şi MJ