Geoană se cere afară din CSAT

Supărat că Băsescu „foloseşte electoral Armata”, liderul PSD a anunţat că pleacă din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, nu mai vrea să fie membru în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), iar cel care-i poate îndeplini dorinţa este premierul Emil Boc. Şi asta pentru că liderul PSD a ajuns la masa CSAT printr-o ordonanţă de guvern care prevedea că şeful Senatului este vicepreşedinte al Consiliului. Pentru a scăpa urgent de acest statut gu ver nul ar trebui să modifice legea, mai ales că Geoană nu vrea să renunţe la postul de la Senat. Nemulţumiri electorale

Mircea Geoană a anunţat, ieri, într-un comunicat, că se retrage din funcţia de vicepreşedinte şi membru CSAT, invocând faptul că nu poate accepta că pre şedi ntele Traian Băsescu foloseşte electoral Armata, pentru a face campanie PDL. Supărarea liderului PSD este legată de ultimele vizite ale şefului statului în Irak şi Afganistan, dar şi de faptul că nu a ştiut despre calendarul retragerii trupelor româneşti din Irak.

„În niciun stat democratic, preşedintele nu vizitează trupele aflate în teatrele de operaţiuni cu o zi înainte de un scrutin electoral. În niciun stat democratic, preşedintele nu ia decizii privind interesele strategice ale ţării fără să se consulte cu instituţiile abilitate în această privinţă. Traian Băsescu a anunţat retragerea trupelor româneşti din Irak la o dată specifică fără să se consulte cu CSAT şi cu Parlamentul României”, şi-a explicat Geoană gestul. El a precizat că, astfel, Băsescu „utilizează” statul, Armata şi diplomaţia pentru a obţine beneficii politice pentru PDL. Pe aceste considerente, Geoană a cerut modificarea protocolului cu PDL în sensul eliminării pre vederii potrivit căreia şeful Senatului este vicepreşedinte al CSAT.

ORDONANŢĂ CONTESTATĂ

Scaunul de vice, intens negociat

Scaunul de vice al CSAT pentru Mircea Geoană a fost una dintre condiţiile intens negociate de PSD cu PDL anul trecut. Socialdemocraţii şi democrat-liberalii au bătut palma în cele din urmă, iar guvenul condus de Emil Boc a dat o ordonanţă de urgenţă prin care a modificat legea în acest sens. Actul normativ a trecut şi de parlament, la sfârşitul lunii mai, fiind însă acum contestat la Curtea Constituţională (CC) de către PNL.

Judecătorii trebuiau să dea un verdict săptămâna trecută, însă au amânat până pe 17 iunie dezbaterea sesizării liberalilor. În cazul în care CC va da câştig de cauză PNL, problema lui Geoană s-ar rezolva de la sine. În caz contrar, guvernul ar trebui să elimine prevederea prin ordonanţă. Până la ora închiderii ediţiei, Administraţia Prezidenţială nu a făcut niciun comentariu, iar PDL l-a îndemnat pe liderul PSD să renunţe şi la şefia Senatului dacă nu mai vrea în CSAT.