Geoană, după excluderea din PSD: Ponta e o marionetă, Iliescu - o piază rea

Geoană, după excluderea din PSD: Ponta e o marionetă, Iliescu - o piază rea

Convinşi că votul pentru excludere va fi masiv "pentru", Geoană, Ponta, Vanghelie, Iliescu s-au reunit ieri pentru o şedinţă de terapie: şi-au aruncat găleţi de reproşuri ţinute în ei în ultimi ani.

Ion Iliescu nu a uitat acea noapte din aprilie 2005, când a fost adus în pragul infarctului, după ce Congresul PSD "a dat partidul pe mâna lui Geoană". Aşa că i-a reproşat acest lucru, şi multe altele şi lui Geoană, şi celorlaţi lideri de la masă, majoritatea fiindu-i atunci împotrivă.

"Mircea, nu am să uit că, după ce te-am făcut ambasador, ai trimis acea scrisoare lui Constantinescu în care spuneai că am fost cancerul României", i-a mai aruncat Iliescu lui Geoană.

Asemenea lui, şi alţi lideri PSD - de la Adrian Năstase, Ilie Sârbu, Marian Vanghelie până la Victor Ponta - au venit să-şi verse amarul adunat în cei şapte ani de opoziţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Restul, cei care nu aveau o miză personală, au venit ca la un spectacol unde pot auzi replici bune. Liderii PSD au memorie de elefant şi reţin cu precădere momentele în care au fost răniţi. Şi-au aruncat găleţi de reproşuri. "Pfaii, nici nu vreau să-mi amintesc ce mi-au putut auzi urechile", a spus, siderat, unul din liderii de filiale la plecare.

Toată furia şi frustrarea acumulate în toate rundele de alegeri pierdute au putut fi auzite ieri seară la şedinţa PSD. Toţi cei care, în 2009, se vedeau miniştri şi erau ciorchine pe lângă Geoană l-au pus la zid. Cu vorbe grele sau cu tăcerea lor acuzatoare. Acesta, la rândul său, i-a aruncat lui Iliescu în faţă că, în 2004, a tras sfori ca Năstase să nu ajungă preşedinte pentru că nu şi-l dorea.

Geoană a rezistat îndârjit "răstignirea"

Mircea Geoană a venit ieri la şedinţa PSD convins că va fi exclus din partid. A venit căutând excluderea. "Terminaţi cu nesimţirea asta. Cu aştia vreţi voi să ajungeţi la guvernare?", şi-a început Geoană discursul în mod provocator.

Cum scandalul se înteţea, după o oră, Ponta a vrut să termine cu Geoană. Să-l dea afară din sală şi să treacă la vot. "Nu vreau", i-a replicat el lui Ponta, când l-a invitat să părăsească sala. "Vreau să fie vot deschis. Să mă uit în ochii prietenilor când votează excluderea mea", a continuat el pe un ton de martir. Şi a fost deschis. 50 pentru excludere, 5 contra - Vaslui, Giurgiu, Călăraşi, Dolj, - şi trei abţineri.

"A fost o execuţie stalinistă. Victor Ponta este o marionetă prin care Iliescu şi Năstase conduc PSD. Ponta are o incapacitate cronică de a conduce partidul. Va veni curând un congres extraordinar care va înlătura această conducere tiranică. Viaţa mea politică va continua. Adio, tovarăşi, pe curând prieteni", le-a aruncat Geoană liderilor PSD la plecare. Nu înainte de a spune despre Ion Iliescu este o "piază rea" pentru partid.

Ponta a intrat vesel şi a ieşit trist. Ca orice pesedist

Sigur de victorie, Ponta a intrat vesel în sala de şedinţă. "Cu milă, cu milă", replica el ironic colegilor care îl întrebau cum o să-l execute pe Mircea Geoană. O vreme l-a lăsat pe Geoană să îşi facă numărul. Avea controlul şedinţei şi şi-a permis să joace rolul înţeleptului.

De sus, i-a propus lui Geoană, de ochii baronilor, o soluţie amiabilă: să plece de la Senat. A fost refuzat. Apoi s-a enervat. Discuţia a deviat urât. Ilie Sârbu s-a certat crâncen cu Geoană, cu care a stat scaun lângă scaun. Din stânga lui Geoană, Marian Vanghelie sărea când la Ponta, când la Ilie Sârbu, când la amândoi. "Vrei Congres extraordinar? Facem congres, dar nu mă lua cu şmecherii din astea că sunt crescut la Gara de Nord, Mariane", i-a dat Ponta lui Vanghelie o replică inspirată din Crin Antonescu, dar învăluită în parfum de cartier.

La final, Ponta a ieşit mulţumit cu rezultatul votului în mână. Cu o mină gravă, a informat poporul pesedist că a făcut ordine în "armata PSD" şi acum e gata să meargă la lupta cu Traian Băsescu. Dacă şi suspendarea preşedintelui s-ar vota în şedinţa baronilor viaţa PSD ar fi simplă. "A fost o execuţie stalinistă. Victor Ponta este o marionetă prin care Iliescu şi Năstase conduc PSD. Ponta are o incapacitate cronică de a conduce partidul. Va veni curând un congres extraordinar care va înlătura această conducere tiranică." MIRCEA GEOANĂ, preşedintele Senatului