Genocidul armean: proiectul de lege ar putea fi votat de Senatul francez pe 23 ianuarie

Genocidul armean: proiectul de lege ar putea fi votat de Senatul francez pe 23 ianuarie

Guvernul francez a cerut astăzi înscrierea pe agenda Senatului pentru data de 23 ianuarie a proiectului de lege care incriminează negarea genocidului armean, aprobat deja de camera inferioară pe 22 decembrie, relatează AFP.

Data va trebui însă confirmată în cursul viitoarei Conferinţe a preşedinţilor Camerei superioare a Parlamentului francez care decide ordinea de zi a Senatului şi care se va derula pe 17 ianuarie.

Camera inferioară, Adunarea Naţională, a adoptat pe 22 decembrie această propunere de lege a deputatei majorităţii prezidenţiale Valerie Boyer, care prevede pedepsirea cu un an de închisoare şi cu o amendă de 4.500 de euro a negării genocidului recunoscut de legea franceză. Acest vot a antrenat îngheţarea de către Turcia a cooperării sale politice şi militare cu Franţa.

Ministrul însărcinat cu relaţiile cu Parlamentul, Patrick Ollier, indica săptămâna trecută că acest text va fi examinat spre sfârşitul lunii ianuarie de către Senat. Liderul socialiştilor din Senat, François Rebsamen, a cerut din 23 decembrie înscrierea textului pe agenda Senatului ''în cel mai scurt termen''.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un precedent proiect de lege a Partidului Socialist care pedepseşte contestarea genocidului armean a fost votat pe 12 octombrie 2006 de către Adunarea Naţională, dar respinsă pe 4 mai 2011 de Senat, ai cărui membri erau atunci în majoritate de dreapta. De această dată, adoptarea textului de către Senat pare mai sigură, ''existând un consens'', potrivit lui Ollier, citat de AFP, preluată de Agerpres.

''Chiar dacă acest text comportă suspiciuni editorialiste, nimic n-ar părea mai rău în prezent decât îngroparea lui, suscitând atât neînţelegerea, cât şi decepţia comunităţii armene, după ce a provocat indignarea şi mânia comunităţii turce'', declara Rebsamen în decembrie.

În Adunarea Naţională textul a fost adoptat cu o majoritate foarte largă, în pofida unor voci discordante atât în tabăra stângii, cât şi în cea a dreptei. În cadrul guvernului, ministrul de externe Alain Juppe considera că propunerea nu este oportună.