De la vârsta de 3 ani, când părinții l-au lăsat pur și simplu pe stradă pentru că nu aveau bani ca să-l întrețină, Kristof Lajos a trăit prin orfelinatele din județul Mureș. Visa că într-o zi va fi înfiat, însă nicio familie nu l-a ales pe el. Când a mai crescut, a găsit el o explicație. "Îmi doream să fiu adoptat, dar nu eram suficient de frumos pentru asta. Cuplurile căutau copii frumoşi, docili şi sănătoşi. Or, eu eram mititel, negricios, cu o faţă de şoricel boem şi cu o ureche mai mare decât cealaltă", povestea  Lajos, cu umor, într-un interviu pentru Evenimentul zilei.

 

Tânărul s-a ținut de studii și a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene cu media 9,83, intrând în rândul celor 0,1% dintre orfani care reuşesc să termine o facultate în România. Nu s-a oprit aici şi a urmat şi un master, specializarea Psihologie Clinică. După finalizarea studiilor universitare a început să lucreze ca voluntar la IRSCA Gifted Education. Acum, Lajos Kristof este președintele Centrului Gifted Kristopher, o asociaţie care promovează copiii supradotaţi, abandonați în orfelinatele României. De ziua lui, care este pe 7 ianuarie,  Lajos demarează proiectul „Școala de excelență Kristopher”, un centru dedicat descoperirii inteligențelor multiple și talentelor copiilor aflați în situații de risc social major

 

„Pe 7 ianuarie îmi donez ziua de naștere pentru cel mai frumos vis pe care l-aș putea împlini copiilor instituționalizați! Școala de Excelență, un centru dedicat dezvoltării și înălțării talentelor! În România există peste 60.000 de copii instituționalizați. În fiecare zi sunt abandonați în medie 5 copii. Acești copii au nevoie de dragoste, de încredere în sine. De educație pentru un bun start în viață! Am înființat Școala de Excelență unde copiii instituționalizați vor socializa, vor învăța lucruri noi și își vor putea descoperi vocațiile! Donează orice sumă și contribuie la startul lor în viață!

 Copiii învață încă din prima zi cât de nefolositori sunt pentru societate. Asta nu se întâmplă doar la școală ci și în centrele de plasament.  Mulți dintre ei, capabili de performanță, sunt tratați cu medicamente, fiind diagnosticați greșit cu boli neuropsihice.   30% dintre copiii plasați la stat primesc medicație psihiatrică! Ponderea medicației este neașteptat de mare! 19.333 de copii sunt instituționalizați în România. În case mai încăpătoare sau mai mici. Dintre ei, 5.959 sunt în centre dedicate celor cu nevoi speciale. 60% dintre cei din casele speciale primesc tratament psihiatric. Și aproape 30% din totalul minorilor instituționalizați sunt sub tratament.  Motivul?  Sistemul vrea doar copii liniștiți, supuși, fără aspirații și libertate de exprimare?  Sunt convins că mulți dintre ei ar fi avut șansa să devină adulți normali, capabili să-și descopere și să dezvolte talente la pictură, muzică, teatru, pe atât de ușor e  să distrugi  sensibilități? Dacă sistemul reușește să-i găsească bolnavi, atunci,  cu stima de sine amputată, nu-i așa că micuțul se transformă într-un individ fără idealuri?  Oare ce emoții mai trăiește acel copil în afară de plâns, furie, spaimă, durere emoțională?

 

 Când mă gândesc cu câtă ignoranță  tratează problemele de depresie, în timp ce un psiholog se ocupă de  cel puțin 200 de cazuri ( pardon, dosare). Câți dintre ei apucă să se vadă cu un specialist? Când intervin situații de urgență, cum ar fi depresia, eșecul școlar? Sau să vorbească despre pasiuni, talente, aptitudini? Câți dintre ei au susținerea unor specialiști bine pregătiți? Adevărul este crunt, cât se poate de dureros! Niciun copil din sistemul de protecție a copilului, sau cel puțin 99 la sută  din copiii crescuți în orfelinate n-au reușit să afle adevăratul lor potențial. Dincolo de emoțiile violente pe care le-au trăit încă de la naștere, crescuți într-un mediu fals și violent,  vor avea vreodată șansa să se vindece? 

 

Soluția? Școala de Excelență are  o misiune clară, aceea de a-i ghida pe copiii instituționalizați   astfel încât să își poată valorifica inteligența și talentul, pentru a-și clădi un viitor mai bun. Școala de excelență Kristopher”, un centru dedicat descoperirii inteligențelor multiple și talentelor copiilor aflați în situații de risc social major. Activitățile proiectului: evaluarea inteligenței la o populație de 500 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, organizarea de activități ( începând cu luna martie, în fiecare wekeend) de mentorat, art-terapie și robotică pentru un grup țintă de 30 de copii. Echipa noastră interdisciplinară va evalua nevoile individuale ale copiilor  și va elabora o sugestie/recomandare de plan de activități bazat pe nevoile specifice identificate. Feedbackul de la beneficiari și instituțiile de proveniență este strâns în vederea stabilirii profilului fiecărui beneficiar, monitorizând îndeaproape evoluția fiecărui participant, sprijinindu-i permanent prin servicii de asistență și suport.

Formatul atelierelor este interactiv și încurajează participarea activă a tinerilor. Copiii se pot organiza într-un comitet ce le permite să-și dezvolte abilitățile de leadership oferind continuu un feedback și de asemenea gândind alături de staff și board programe și plănuind activități de implicare în comunitate – evenimente culturale, târguri, festivități etc.

 

Competențe și abilități dobândite: copiii  își dezvoltă abilitățile sociale, emoționale și abilitățile cognitive și totodată simt un sentiment de împlinire; Leadership, public speaking; Lucru în echipă, cooperare, luarea de decizii prin consens; Abilități de viață independentă; Devin cetățeni activi și responsabili; Gândire critică; Abilități de planificare, organizare și implementare; Capacitatea de a crea și menține relații interpersonale. Școala de Excelență  nu percepe niciun fel de taxe sau contribuții beneficiarilor pentru participarea la programele oferite și va funcționa integral pe bază de donații din partea comunității. Misiune: Asociația Gifted Center Kristopher va ajuta copiii să se dăruiască lumii cu întreaga ființă plină de iubire, să se dedice lumii cu încredere și putere.

 

Donațiile pot fi făcute pe baza unui contract de Sponsorizare: ASOCIAȚIA GIFTED CENTER KRISTOPHER, CUI: 37743683, RO91RNCB0753154996880001, SWIFT:RNCBROBU, deschis la Sucursala BCR”, este mesajul lui  Lajos Kristof  pentru toți cei care îi pot ajuta pe copiii instituționalizați.