Geniul orbit de prea mult oxigen

Deşi orb, micul Stevland a început să înveţe pianul la vârsta de 7 ani şi s-a perfecţionat în cântatul la tobe şi la armonică, la vârsta de 9 ani.

Născut prematur, a fost ţinut în incubator și pentru că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea şi detaşarea retinei sale şi astfel şi-a pierdut vederea.

Muzicianul Stevie Wonder (pe numele său real Stevland Hardaway Judkins) s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa.

A urmat cursurile Şcolii din Michigan pentru Nevăzători, pe care o întrerupea adesea, din cauza turneelor întreprinse pe cont propriu.

În 1961, a fost descoperit de cântăreţul Ronnie White, de la trupa Miracles, care îi intermediază o audiţie la casa de discuri Motown. Proprietarul casei de înregistrări, Berry Gordy, a acceptat imediat semnarea unui contract între Motown şi ''Little Stevie Wonder, the Twelve Year Old Genius'' (micul Stevie Wonder, geniul de 12 ani), cum a fost denumit.

Propria companie

Prima înregistrare, ''Fingertips'' (1963), îi asigură succesul comercial şi pe piaţa de desfacere a discurilor Motown. Între 1965 şi 1970, Stevie Wonder se număra printre starurile casei Motown, linia sa melodică reprezentativă fiind blues-ul.

După ce contractul cu Motown a expirat, în 1971, Wonder a semnat unul nou, care îi acorda drepturi depline asupra creaţiilor şi interpretărilor sale, plus oportunitatea de a-şi deschide propria companie de înregistrări, "Black Bull Music".

În anii '70, i-au apărut patru albume: ''Talking Book'' (1972), ''Innervisions'' (1973), ''Fulfillingness' First Finale'' (1974) şi ''Songs in the Key of Life'' (1976), care au inclus unele dintre piesele cele mai cunoscute şi de succes, printre care "Living in the City", "Boogie on a Reggae Woman" sau "Isn't She Lovely". În zece ani, Stevie Wonder a câştigat 15 premii Grammy.

La începutul anilor '70, Stevie a fost unul dintre pionierii în utilizarea sintetizatoarelor în muzică, încorporând sunete electronice perfect cu cele acustice. Aceasta a influenţat extrem de mult dezvoltarea genurilor muzicale de factură electronică.

Recunoașterea

La 15 ianuarie 1986, de ziua lui Martin Luther King (sărbătorită în SUA ca zi naţională), cu încuviinţarea preşedintelui Ronald Reagan, a susţinut un concert ce încununa activitatea sa de luptător pentru drepturile oamenilor de culoare.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric