Generaţia XXL a început lupta cu kilogramele

Generaţia XXL a început lupta cu kilogramele

Medicii endocrinologi susţin că prescriu de două ori mai multe diete pentru slăbit decât anul trecut pentru micuţii supraponderali.

Medicii endocrinologi care se ocupă de copii spun că prescriu de două ori mai multe diete pentru slăbit decât anul trecut, întrucât numărul copiilor supraponderali este în creştere. La rândul lor, psihologii avertizează că tulburările alimentare, cum sunt anorexia ori bulimia, se întâlnesc inclusiv la micuţii de 10-12 ani.

Specialiştii vă sfătuiesc să supravegheaţi atent comportamentul alimentar al copiilor, pentru că acesta spune multe despre starea lor psihică. În plus, dacă veţi fi atenţi la felul în care se hrănesc, înseamnă că îi feriţi, pe viitor, de boli cronice, cum sunt cancerul şi diabetul. Medicii preconizează că aproximativ 10% dintre copii au probleme cu greutatea.

Trei hamburgeri pe zi, prea mult la 12 ani

Dintre copiii care ajung la nutrţionist pentru a li se prescrie o dietă, mulţi au şi câte 10-15 kilograme în plus, au observat specialiştii. Cauzele cele mai frecvente sunt dieta care abundă în alimente de tip fast-food şi lipsa mişcării zilnice şi mai puţin problemele de natură endocrină.

„Sunt copii care se hrănesc cu câte doi-trei hamburgeri pe zi, ceea ce înseamnă dintr-un foc aproximativ 1.500 de calorii. Dacă mai punem la socoteală şi cartofii prăjiţi, ajungem la aproape 2.000 de calorii. În mod normal, un copil are nevoie de 800 de calorii zilnic“, atrage atenţia medicul endocrinolog Luiza Vitan, de la Ambulatoriul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu“.

Medicii au observat că cele mai multe probleme de greutate apar la copiii preşcolari. „Obezitatea debutează de la vârste precoce. La vârsta mai mare (după 7 ani) încep să aibă activitatea fizică mai intensă şi se observă o scădere a surplusului de ţesut adipos. În perioada de pubertate (12-13 ani) apare din nou riscul de obezitate din cauză că încep să se alimenteze mai ales de la fast-food“, explică Michaela Nanu, cercetător ştiinţific şi medic endocrinolog la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului (IOMC) „Alfred Rusescu“ din Bucureşti.

Potrivit studiilor efectuate de IOMC şi UNICEF în 2005 privind starea de nutriţie a copiilor cu vârsta de 0-5 ani şi 6-8 ani, băieţii au mai des probleme cu greutatea decât fetele. „De exemplu, la grupa de vârstă 0-5 ani, 6,9% dintre băieţi sunt supraponderali faţă de 5,3% dintre fete. În plus, 1,9% dintre băieţi sunt obezi, iar dintre fete, 1,4%“, mai spune cercetătorul.

Dietele stricte împiedică dezvoltarea organismului

Specialiştii spun că ideal ar fi ca părinţii să observe din timp că cel mic ia în greutate, să-l ferească de „junkfood“ şi, dacă tot apar probleme, să-l aducă la doctor cât mai devreme. „Mulţi părinţi vin la medic când observă că băieţelului i se micşorează penisul din cauza grăsimii. Alţii vin fiindcă se gândesc că ar putea să aibă o problemă legată de glandele endocrine“, comentează medicul Luiza Vitan. În cazul copiilor, dieta nu trebuie să fie foarte strictă, deoarece le poate afecta procesul de creştere.

„Numărul de calorii trebuie redus uşor, astfel încât cel mic să slăbească încet ori să nu mai ia în greutate“, spune medicul Luiza Vitan.

LA POLUL OPUS

Anorexici de la 10 ani

Psihologii au de-a face cu micuţi care, deşi sunt slabi, se văd prea graşi. Unii dintre aceştia ajung bulimici ori anorexici la numai 10-12 ani. Aceste tulburări comportamentale apar prin imitaţie (pentru că aşa văd la unul dintre părinţi, la prietenii mai mari ori la televizor), dar şi ca urmare a unor depresii.

„Dacă un copil aude în fiecare zi că mama lui este la dietă, nu este exclus să înceapă să facă şi el la fel“, a observat psihologul Domnica Petrovai, de la Centrul Naţional de Sănătate Mintală, Bucureşti. În alte cazuri, copilul simte nevoia de afecţiune şi, în lipsa ei, se răzbună pe mâncare. „Un prim semn că un copil este trist este acela că nu mai mănâncă. Dacă se izolează la calculator şi stă cuminte, nu înseamnă neapărat că este fericit“, sugerează psihologul Domnica Petrovai.

Jucăriile pot influenţa şi ele comportamentul alimentar al copiilor. De dragul de a arăta ca păpuşa Barbie, unele fetiţe se apucă de regimuri de slăbit, au remarcat psihologii. „Părinţii ar trebui să observe această atitudine şi să le explice copiilor că, pe lume, există diversitate. Este bine să le cumpere mai multe tipuri de păpuşi, de diferite mărimi şi forme“, sugerează psihologul.

"Dacă un copil aude în fiecare zi că mama lui este la dietă, nu este exclus să înceapă să facă şi el la fel. Pe de altă parte, tulburările comportamentale pot apărea şi din cauza depresiilor.", Domnica Petrovai, psiholog

PUTEREA EXEMPLULUI Obiceiurile alimentare se deprind în familie

Copiii nu trebuie obligaţi să-şi schimbe obiceiurile alimentare. „Copilul trebuie educat de mic cu o alimentaţie sănătoasă. Puterea exemplului este cea mai bună. Copiii vor mânca întotdeauna ce văd la părinţi. Când copilul vrea dulciuri trebuie convins, cu argumente raţionale şi cu exemple din familie, că nu sunt bune“, subliniază medicul pediatru Rodica Nanu. Odată ajuns la vârsta şcolii, pacheţelul cu alimente sănătoase poate să-l scape de atracţia fast-foodului. „Dacă-i dai un sandviş, un fruct şi o sticluţă cu apă, nu-i mai trebuie bani de buzunar“, apreciază dr. Rodica Lazăr.

UN CAZ EXTREM

Gabriel a atins 100 de kilograme la 7 ani

Gabriel, un copil de 7 ani, din comuna Tudora (Botoş ani), a fost internat acum două luni la Complexul de Servicii pentru Copii şi Adulţi cu dizabilităţi „Sfântul Spiridon“ din Botoşani. La sfârşitul lunii aprilie, Gabriel avea 100 de kilograme, iar la internare, 97. După ce a fost asistat medical, organismul copilului a suportat bine regimul, iar acum a ajuns la 87 de kilograme. Potrivit DJASPC Botoşani, Gabriel nu a fost vizitat de părinţi de când a fost internat, iar el a declarat că nu vrea să se întoarcă în mijlocul familiei. (Răzvan Sauciuc)

Ne puteți urmări și pe Google News