„Generaţia schilodită”, susţinută de Traian Băsescu

„Generaţia schilodită”, susţinută de Traian Băsescu

Preşedintele a cerut socoteală Ministerului Educaţiei pentru reducerea orelor de sport. Elevii au protestat din acelaşi motiv.

După ce ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi-a declarat intenţia de a reduce orele de educaţie fizică, preşedintele Traian Băsescu a apreciat ieri, la Buşteni, că lipsa orelor de sport duce la generaţii schilodite. El a declarat că sportul este o disciplină şcolară fundamentală, necesară elevilor, subliniind faptul că, în momentul actual, există un mare semn de întrebare în dezbaterea publică, privind orele de sport. „Dragii mei, a nu face sport înseamnă a scoate generaţii schilodite. Copilul se căleşte pentru competiţie făcând sport, îşi consolidează sănătatea”, a precizat Traian Băsescu.

Mai mult, preşedintele a spus că i se pare mult baremul de 30 de ore pe săptămână pentru un elev şi a propus ca, în condiţiile în care un elev are 6 ore de şcoală, zilnic, una sau două ore să fie asistate, în care copilul să-şi facă temele.

Băsescu s-a referit şi la procentul de 30% de ore opţionale, despre care a spus că nu ar trebui să reflecte structura cadrelor didactice, aşa cum se întâmplă în prezent. „Din păcate, profesorii şi inspectoratele stabilesc câte ore să stea copilul la şcoală şi dacă îi trebuie sau nu sport. De ce nu întrebăm medicii? Câte ore este bine să stea un copil în bancă? O să cer foarte curând Ministerului Sănătăţii un punct de vedere. Nu ştiu dacă vă aduceţi aminte când am spus despre ghiozdan că e prea greu. A râs lumea, dar e un mare adevăr. Pe o structură osoasă fragedă să atârni ghiozdanul acela cu 10 kilograme în el e foarte greu”, a conchis Băsescu. Manifest pentru mişcare Tot ieri, pentru a promova viaţa sănătoasă, peste o sută de elevi şi profesori din Sfântu Gheorghe au alergat prin centrul oraşului, cu bannere şi pancarte în limbile română şi maghiară, cerând Ministerului Educaţiei să revină asupra deciziei privind organizarea orelor de sport.

Ne puteți urmări și pe Google News

Organizatorul protestului, Nemes Aron, preşedintele Clubului Sportiv Şcolar Sfântu Gheorghe, a spus că „elevii fac puţină mişcare în prezent, iar dacă orele de sport se reduc, nu vor mai face nici atât. După-amiază, ei nu pot să vină la orele de sport, sunt copii care fac naveta din comune, mai sunt ore după-amiază”. Nemeş consideră că o oră de educaţie fizică este insuficientă şi propune ca şcolarii să aibă în fiecare zi câte una.

Actuala formulă propusă de ministrul educaţiei prevede, pentru învăţământul liceal, o oră de educaţie fizică în trunchiul comun şi alte două ore în activitatea extracurriculară, care se fac după cursuri.

PROGRAMĂ

Cât sport fac elevii într-o săptămână (minute)

Învăţământ primar

  1. Franţa 240
  2. Ungaria 225
  3. Austria 200
  4. Bulgaria 150
  5. România 100

Învăţământ secundar

  1. Franţa 240
  2. Ungaria 225
  3. Austria 200
  4. Polonia 180
  5. România 100

Sursa: Current Situation and Prospects for Physical Education in the European Union Citiţi şi:

DEZBATERE EVZ: De ce fugim de sport?

Obezitatea ameninţă jumătate dintre români