Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > GENERAȚIA JIHADISTA. Venirea extremei drepte la putere ar putea declanșa imediat războiul
GENERAȚIA JIHADISTA. Venirea extremei drepte la putere ar putea declanșa imediat războiul

GENERAȚIA JIHADISTA. Venirea extremei drepte la putere ar putea declanșa imediat războiul

Profesorul David Engels de la Universitatea Liberă din Bruxelles nu este singurul om de știință de renume care vede iminent un război în Europa. De aceeși părere este și specialistul în studii islamice Gilles de la Sciences Po din Paris. Acesta crede că un război civil de mare amploare poate izbucni oricând, dacă partidele de extremă dreaptă ajung la putere în Occident. „O astfel de situație ar duce imediat la război civil și chiar asta vor jihadiștii ”.

Gilles Kepel crede că numărul tinerilor musulmani cu perspective nule de a avea un loc de muncă bine plătit este în creștere, iar asta nu face decât să îngroașe rândurile Generației Jihad”. Ca urmare, riscul atacurilor teroriste rămâne uriaș.

Într-un interviu acordat publicației germane „Die Welt”, expertul în studii islamice susține că islamiștii radicali chioar își doresc să incite societatea occidentală la ură împotriva musulmanilor, pentru ca aceștia să se radicalizeze pănă la nivelul în care un război civil de proporții să izbucnească în Europa. Kepel spune că militanții fanatici ai Statului Islamic nu vor numai să distrugă Europa, ci să elimine orice opoziție moderată din interiorul comunităților musulmane și să construiască un califat pe ruinele Uniunii Europene. “Înainte de toate, terorismul este o expresie a luptei din interiorul Islamului.” Teoreticianul de la Sciences Po crede că jihadiștii folosesc aceleași metode pe care le-au aplicat cu succes în Siria, Irak sau Libia. Vor să instaureze haosul pentru a-și clădi încetul cu încetul organizații puternice. Când puterea lor va fi suficient de mare, vor încerca să-și securizeze un anumit teritoriu. Pentru asta e însă necesar ca cea de a treia generație de jihadiști europeni să răspândească teroarea pe continent și să trezească o reacție la adresa tuturor musulmanilor. Numai așa pot declanșa un război civil, pentru că, deocamdată uriașa majoritate a coreligionarilor lor nu își doresc confruntarea cu europenii. Lipsa oricărei speranțe pentru tinerii imigranți din suburbii i-a transformat pe aceștia în ținta predilectă a prozelitismului islamist. În ultimii 15 ani, numărul celor care au îmbrățișat doctrina salafistă a crescut constant. „Ei predică o distanțare culturală de societatea occidentală, care este considerată necredincioasă. Asta îi atrage oe cei care văd în asta o soluție pentru frustrarea lor, dar, de fapt, aduce pe calea violenței”. Cu toate acestea, Kepel crede că nici salafiștii nu sunt toți de acord cu c atacurile teroriste.

Kepel spune că singura soluție este de a preveni un război distrugător este de a le oferi musulmanilor un loc în socitatea europeană și, cu ajutorul lor, lumea occidentală să încurajeze opțiiunile democratice din Africa de Nord și Orientul Miojlociu, o idee foarte dragă și miliardarului George Soros.