Criticat de societatea civilă, dar şi lăudat după condamnarea generalilor Chiţac şi Stănculescu, procurorul militar Dan Voinea este acum la un pas de revocarea de la şefia Parchetelor Militare. Motivul: o serie de abuzuri pe care le-ar fi comis în instrumentarea celor mai „grele“ dosare din ultimii 18 ani: „Revoluţia“ şi „Mineriada din iunie 1990“.

Principalul „inamic“ al lui Voinea este chiar procurorul general al României, Codruţa Kovesi. Aceasta i-a imputat public magistratului militar nu doar proasta instrumentare, din punct de vedere procedural, a dosarului „Mineriada iunie ’90“ – unde „cap de afiş“ era chiar fostul preşedinte Ion Iliescu -, dar şi faptul că ar fi încălcat independenţa procurorului atunci când a dispus începerea urmăririi penale împotriva fostului şef al statului.
 
Pe lângă toate acestea, generalul Voinea mai este acuzat şi de tergiversarea soluţionării celor două mari cauze care l-au făcut celebru mai ales în perioada în care numele său era scandat frecvent în faţa Parchetului General, în timpul protestelor organizate de victimele minerilor şi militarilor.

Voinea: „Nu mă aşteptam la treaba asta“
 
În ciuda reproşurilor făcute constant nu doar de superiorii ierarhici, dar şi de fostul ministru al justiţiei Monica Macovei sau de judecători care i-au şi „sancţionat“ prin sentinţe greşelile, Dan Voinea susţine acum că nu se aştepta la aşa ceva din partea procurorului general. „Mie nu mi-a comunicat nimeni nimic. Am aflat de la televizor. E totuşi o diferenţă între ceea ce constată raportul CSM şi ceea ce se cere. Adică, în raport se constată deficienţe, dar nu se propune revocarea cuiva. Nu m-au întrebat absolut nimic. Nu mă aşteptam la treaba asta. Majoritatea dosarelor pe care le-am avut sunt în instanţă din anul 2000, unele cu soluţii definitive de condamnare“, a explicat Voinea pentru EVZ.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, spune că se aştepta la această mutare a lui Kovesi şi că vede în raportul de control al Inspecţiei Judiciare a CSM doar un pretext. „Această decizie, venită la puţin timp după soluţionarea definitivă a dosarului «Revoluţia de la Timişoara» (cauză instrumentată tot de procurorul Voinea) nu face decât să arate că cei din conducerea Parchetului General se află pe o corabie în derivă“, a precizat Mărieş.

CARIERĂ

De la „călăul“ lui Nicolae Ceauşescu la „acuzatorul“ lui Ion Iliescu

Generalul Dan Voinea este procuror militar din anul 1982, iar între anii 1997 şi 2000 a deţinut şefia Secţiei Parchetelor Militare. Şase ani a fost simplu procuror militar, fiind numit apoi adjunct al şefului acestei instituţii. Numele lui Dan Voinea a devenit cunoscut publicului în decembrie 1989, după procesul în care i-a acuzat pe dictatori. De fapt, în baza rechizitoriului întocmit de el, pe 25 decembrie 1989, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost condamnaţi la moarte şi executaţi. La 15 ani de la momentul în care s-a aflat de aceeaşi parte a baricadei cu Ion Iliescu (primul ca acuzator, iar al doilea ca „dirijor de la distanţă“ al execuţiei dictatorilor), Voinea a întors armele. L-a pus sub acuzare pe Iliescu în dosarul „Mineriada iunie ’90“.