Generalul lui Băsescu "asculta" Europa Liberă

Fostul lider al PDL Sălaj, Viorel Stanca, pe care Traian Băsescu l-a înaintat recent la gradul de general în rezervă, a încălcat flagrant drepturile omului, fiind, potrivit CNSAS, un susţinător al regimului totalitar comunist.

Documentele depuse de CNSAS la Tribunalul Municipiului Bucureşti (TMB) relevă că actualul general SRI Viorel Stanca era, înainte de 1989, unul dintre ofiţerii de Securitate implicaţi în supravegherea postului de radio Europa Liberă.

Stanca - la acea dată locotenent- major la Inspectoratul de Securitate Braşov, Biroul lll - a dispus instalarea de mijloace tehnice mobile de ascultare a unui cetăţean german de origine română, proprietar al unui atelier auto frecventat de angajaţi ai postului Europa Liberă. El dorea să contacteze acest obiectiv „în scopul influenţării pozitive şi dirijării cu sarcini de ordin general pe lângă persoane care lucrează sau au tangenţă cu funcţionarii de la postul de radio Europa Liberă“. În 1983, Stanca a instruit „o sursă“ care pleca în Germania să se infiltreze pe lângă „Fred“ - o persoană care se afla în anturajul celor de la Europa Liberă - pentru a afla poziţia acestuia „faţă de ţara noastră“.

Documentele CNSAS mai arată că Viorel Stanca îi supraveghea atât pe comercianţii străini care veneau la întreprinderea IAIFO-Zalău, cât şi pe românii care se deplasau în străinătate sau aveau rude peste hotare. În consecinţă, CNSAS a apreciat că, prin acţiunile sale, fostul ofiţer de securitate a suprimat dreptul la liberă exprimare, libertatea opiniilor şi dreptul la viaţă privată.

Contactat de „Evenimentul zilei“, Viorel Stanca a susţinut că s-a ocupat doar de contraspionaj. El a afirmat că toţi cei care lucrau la Europa Liberă erau finanţaţi de serviciile secrete occidentale şi, din acest motiv, erau supravegheaţ i de Securitate. Fostul ofiţer de securitate a insistat că s-a retras din toate funcţiile publice pentru a scăpa de suspiciunile presei şi pentru că suferă de mai multe boli. „Îs vai de capul meu!“, a declarat Stanca.

Avere de 20 de milioane de euro

În februarie 2005, Viorel Stanca figura ca „necunoscut“ în arhivele CNSAS, „pe fondul unui răspuns negativ al SRI“. Nici în 2006 CNSAS nu a avut probe pentru a demonstra că Stanca ar fi încălcat drepturile omului. Abia în 2008, direcţia de investigaţii a descoperit documente care-l incriminau. Totuşi, în 2004, Coaliţia pentru un Parlament Curat a cerut Alianţei D.A. să-l retragă pe Stanca de pe listele de candidaţi în alegerile parlamentare. Potrivit coaliţiei, Stanca era un „fost ofiţer de contrainformaţii, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Sălaj“, firmele sale fiind estimate la 15-20 de milioane de euro. La acea dată, fostul securist conducea de mai mulţi ani organizaţia PD din Sălaj. El a fost obligat să renunţ e la funcţia de preşedinte al PDL Sălaj abia în iulie 2008, în urma rezultatelor slabe obţinute în alegerile locale.

PROMISIUNE

Băsescu: „Îl fac soldat“

Traian Băsescu l-a promovat pe colonelul în rezervă Stanca, din cadrul SRI, la gradul de general de brigadă. Câteva zile mai târziu, şeful statului a spus că-l va retrograda pe Stanca dacă se va afla că a făcut poliţie politică. „Când îi va veni rândul, o să-l fac soldat, când se va constata că a făcut poliţie politică, îl degradez“, a declarat Băsescu, într-un interviu televizat. Traian Băsescu a încercat şi să arate că responsabilitatea pentru promovarea fostului său coleg de partid nu-i aparţine, propunerea fiind făcută de „sistemele de care ţin sau de care au ţinut“.