Acum 10 ani, încă mai nenoroceau oameni nevinovați, împreună cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Astăzi, generalii SRI în rezervă, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă sunt milionari. Din ce? Din afaceri prin niște firme cu unul-doi angajați, numite a fi de consultanță. De exemplu, unii plătesc sume grele pentru ca la o negociere să fie însoțiți de unul dintre cei doi generali.
Nici nu trebuie să deschidă gura, este necesară doar prezența la întâlnire, în scopul intimidării celor cu care se negociază afacerea spinoasă. Potrivit dezvăluirilor făcute de Anca Alexandrescu - Felicitări Anca! - una dintre bănuielile mele cu privire la sursele prin care cei doi realizează venituri fabuloase, prinde contur: traficul de influență la instanțele de judecată, pentru „optimizarea” unor condamnări penale, mai exact, pentru a-i scoate pe plătitori de sub mâna Justiției.
Într-un dialog cu realizatoarea Realitatea Plus, Anca Alexandrescu, omul de afaceri Cătălin Hideg a povestit cum a fost solicitat să plătească suma de 600.000 de euro plus TVA, generalilor SRI (r) Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, pentru a fi scăpat de o pedeapsă grea într-un dosar penal. Omul de afaceri a înregistrat și prezentat public discuțiile cu privire caz. Mai mult, a atașat probele deținute unui denunț la DNA, în care îi incriminează pe cei doi generali.
Cel cu relațiile în Justiție este generalul (r) Dumitru Dumbravă. Asta, pentru că în perioada în care Gestapoul SRI-DNA pusese stăpânire pe țară, în calitate de șef al Direcției Juridice a SRI, generalul Dumbravă și-a organizat o rețea de Poliție Politică în interiorul Justiției. Mulți dintre membri Rețelei au rămas activi din diverse motive, din aceleași motive din care orice Mafie rămâne viabilă, atâta timp cât nu este stârpită prin amputarea tuturor brațelor ei. Faptul că generalul Dumitru Dumbravă era cel care se ocupa de Rețeaua din Justiție, a fost dezvălui de el însuși. De fapt, de acolo a început totul. Să ne reamintim cum a fost.
Data de 30 aprilie 2015, prima filă neagră din calendarul prăbușirii Binomului Coldea-Koveși, marchează prima zi a intrării în agonie a Cooperativei de Criminalitate Organizată SRI-DNA-ÎCCJ. O zi pe care generalul SRI Dumitru „Mitică” Dumbravă va avea toate motivele cu putință să și-o amintească până când își va da ultima suflare. În acea zi, el a aprins fitilul care avea să detoneze cel mai mare scandal post-decembrist, arătând public, într-un interviu, că SRI este coordonatorul unui „Câmpul Tactic” în Justiție:
„Concret, dacă în urmă cu câțiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanței prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menținem interesul/atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze.” Potrivit aceluiași general, la acea vreme șeful Direcției Juridice a SRI, în această „manieră de lucru”, adică în „Câmpul Tactic” din Justiție, ofițerii SRI erau „angrenați alături de procurori, polițiști, judecători, lucrători ai DGA ori ai altor structuri similare”.
Ceea ce a urmat știm cu toți: un veritabil tsunami. Porumbelul scăpat pe gură de general a declanșat din prima un mare scandal. Uniunea Națională a Judecătorilor din România, Asociația Magistraților din România și Asociația Procurorilor din România au determinat sesizarea de către CSM a Inspecției Judiciare, în vederea stabilirii modului și gradului de afectare a independenței Justiției de către SRI. Către sfârșitul acelui an 2015, Uniunea Națională a Judecătorilor din România a solicitat Consiliul Suprem de Apărare al Țării să-i comunice toate hotărârile care privesc relația dintre serviciile de informații ale statului cu Justiția.
Două luni și ceva mai târziu, în data de 16 februarie 2016, CSAT a răspuns în scris UNJR, fără să sufle, însă, nicio vorbuliță despre Hotărârea nr. 17/28.02.2005, cea care „a integrat problema corupției și combaterea ei în structura strategiei de securitate națională, ca factor de risc, respectiv de securitate națională”. CSAT a evitat să vorbească despre propriul rol în edificarea Poliției Politice în România, dar a indicat foarte clar rolul principalilor protagoniști, SRI și DNA:
„În privința relației dintre parchete și serviciile de informații, cooperarea inter-instituțională s-a materializat în constituirea de echipe mixte, cu reprezentanți ai organelor de urmărire penală, în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activități cu caracter infracțional”.
Pasul următor nu s-a lăsat așteptat. La doar câteva zile după ce CSAT a menționat public existența cooperării inter-instituționale SRI-DNA, concretizate în constituirea de echipe mixte securist-procuror, Curtea Constituțională a desființat Binomul, a scos ofițerii de informații din activitățile de cercetare penală. Ceva mai târziu, dezvăluirile lui Sebastian Ghiță au dus, la începutul lui 2017, la eliberarea din funcție și trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea, prim-adjunct al șefului SRI.
Pe măsură ce bulgărele aflat în rostogolire prindea proporții, adică se adăugau la volumul său noi și noi probe ieșite la iveală în instanțele de judecată, cu privire la nenorocirile comise de „echipele de elită ale DNA”, devenea din ce în ce mai greu de amânat momentul, în care Laura Codruța Kovesi să fie lăsată la vatră. „Noi suntem Statul”, serialul lui Dan Andronic publicat în EvZ, cu subcapitolele sale „Arhiva SIPA” și „Sufrageria lui Oprea”, a pus în lumină, pe lama microscopului, mai toate personajele care au constituit creierul monstruosului păianjen care a acaparat în folos propriu, cu fiecare din multele sale brațe, pârghiile de putere din instituțiile statului democratic.
Cu serialul său, Dan Andronic, pe lângă elementele noi pe care le dezvăluia, confirma rezultatul strădaniilor de ani ale jurnaliștilor postului de televiziune Antena 3 și ale publicației Lumea Justiției, precum și ale altor jurnaliști care s-au străduit să rămână civili, în afara câmpului tactic din presă. Cum spuneam, inevitabilul nu a mai putut fi amânat și, în data de 9 iulie 2018, „în executarea Deciziei CCR 358/2018 asupra cererii de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre ministrul justiției și președintele României”, Klaus Johannis a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA.
De ce toată această aducere aminte? Ca să fie limpede că momentul în care a început prăbușirea Binomului SRI-DNA, a criminalei construcții în baza căreia mii de destine au fost distruse, a fost acela în care generalul SRI Dumitru Dumbravă a vorbit public despre „Câmpul Tactic” din Justiție și a rolului jucat de acesta. Pe moment, la acea vreme, m-am gândit că este foarte posibil ca spusele lui Dumbravă să nu fi fost niște scăpări întâmplătoare generate de suficiență, de siguranța arogantă pe care o conferă oamenilor slabi puterea nelimitată sau, de ce nu, chiar rodul prostiei care îi face pe unii să vorbească fără să gândească.
Până la un punct, nu am exclus ipoteza unui scenariu de eliminare a cancerului reprezentat de Binomul SRI-DNA, în care spusele generalului Dumbravă să fi avut un rol bine stabilit, de aprindere a fitilului. Un insider de marcă mi-a explicat însă faptul că generalul Dumbravă nu avea nici cea mai vagă legătură cu cele declarate în interviu, pentru că răspunsurile au fost date în numele său de Mihaela Nicola, patroana firmei The Group, responsabilă la acea vreme cu imaginea SRI.
Consacrarea generalului Dumitru Dumbravă în Câmpul Tactic în menținerea legăturilor bolnave cu instanțele Curții de Apel București, ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, ale Tribunalului Militar București și cu procurori ai unităților de parchet, în vremea Binomului SRI-DNA-ICCJ, s-a vădit a fi o mină de aur, potrivit denunțului DNA și a probelor care îl însoțesc.
Pentru că între mine și cei doi generali există diferențe fundamentale de educație, cultură și sistem de valori, aștept mai întâi să fie anchetați, judecați și să înfunde pușcăria în baza unei hotărâri judecătorești definitive, pentru ca abia atunci să-i pot numi „Bandiți”. Ceea ce nu cred deloc că se va întâmpla, pentru că au reușit să corupă atât de adânc Justiția, încât magistrații cu care eventual ar avea de a face pe Culoarul organizat cândva de generalul Dumitru Dumbravă, le vor fi cei mai temeinici avocați.