Generalii lui Vladimir Putin lucrează la o nouă strategie militară. Rusia vrea să-și mențină rolul de putere globală

Generalii lui Vladimir Putin lucrează la o nouă strategie militară. Rusia vrea să-și mențină rolul de putere globală Sursa foto: arhiva EVZ

Confruntată cu pierderea statutului de mare putere, Rusia intenționează să dezvolte o nouă strategie militară menită să-i permită să joace un rol important în afacerile globale. Autorii conceptului, prezentat într-un articol publicat într-o revistă militară, pornesc de la teoria potrivit căreia Statele Unite și aliații săi doresc eliminarea militaro-politică sau fizică a regimului de la Kremlin. Această ideea a fost prezentată de Vladimir Putin, în discursurile sale din ultima vreme, prin care a încercat să obțină susținerea poporului rus pentru războiul din Ucraina.

Strategii militari de la Moscova lucrează la dezvoltarea unei noi strategii militare menită să asigure Rusiei un rol important în viitoarea configurație mondială. Noul concept militar va permite Forțelor Armate Ruse să apeleze la arme nucleare, se arată într-un articol semnat de prim-comandantului adjunct al Forțelor de Rachete Strategice Ruse, generalului locotenent Igor Fazletdinov și colonelului în retragere Vladimir Lumpov.

Materialul cu pricina a fost publicat în revista „Gândirea militară”, editată de Ministerul Apărării din Federația Rusă.

Autorii pornesc de la ideea că Statele Unite și aliații săi „au determinat vectorul agresiv al politicii lor externe” și consideră că Rusia este principalul lor adversar. În opinia lor, scopul principal al politicii militare americane este „eliminarea militaro-politică sau fizică a unui regim nedorit, păstrând în același timp resursele de materii prime, de producție și umane ale țării”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obiectivele urmărite de strategii ruși

Statele Unite, se arată în articolul ofițerilor ruși, intenționează să „învingă” Rusia în cadrul unei „operațiuni strategice (globale) multi-sfere”. Scopul final al acestei operațiuni ar fi distrugerea potențialului nuclear al Rusiei. Pe cale de consecință, Moscova trebuie să pregătească un răspuns adecvat.

„Principalele mijloace și instrumente pentru a contracara încercările de a pune în aplicare planurile agresive ale Pentagonului. Experții militari interni au în vedere și dezvoltă în mod activ o formă promițătoare de utilizare strategică a Forțelor Armate Ruse: operarea forțelor strategice de descurajare”, se arată în material. â

Printre noile obiective urmărite de punerea în aplicare a noii strategii militare rusești, autorii materialului vorbesc despre:

„respingerea unui atac aerospațial din partea Statelor Unite și a NATO, prevenind pierderea potențialului disuasiv al Federației Ruse în zonele de desfășurare; suprimarea sistemului american de apărare antirachetă și prevenirea pierderilor rusești în spațiul aerospațial peste cele permise; provocarea unor «daune inacceptabile» agresorului cu ajutorul potențialului nuclear conservat al Federației Ruse.”

Rusia face pași spre războiul nuclear

Articolul din publicația Ministerului Apărării din Rusia vine la scurtă vreme după ce Vladimir Putin a anunțat, în discursul din 21 februarie 2023, decizia de a suspenda participarea Rusiei la Tratatul privind măsurile pentru reducerea și limitarea în continuare a armelor ofensive strategice (NEW START).

A doua zi, Duma de Stat și Consiliul Federației au aprobat un proiect de lege care confirmă decizia lui Putin. Statele Unite au vorbit despre disponibilitatea de a începe negocierile privind Tratatul START, iar NATO și ONU au cerut Rusiei să revină la punerea în aplicare a înțelegerii.

De altfel, încă din primele zile ale războiului din Ucraina, Vladimir Putin a ordonat transferul forțelor ruse de descurajare într-un mod special de serviciu de luptă. Ulterior, în luna septembrie, el a reluat amenințările nucleare la adresa Occidentului. Iar pe 26 octombrie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a organizat exerciții pentru a efectua un atac nuclear de represalii.

Periodic, fostul președinte rus Dmitri Medvedev reia amenințările cu privire la folosirea armei nucleare împotriva Occidentului. Într-o încercare de a convinge statele occidentale să nu mai livreze armament Kievului, el vorbește despre declanșarea unui război nuclear.