Generalii Chiţac şi Stănculescu, după gratii

Generalii Chiţac şi Stănculescu, după gratii

Recursurile depuse de generalii în rezervă Victor Stănculescu şi Mihai Chiţac, condamnaţi la 15 ani de închisoare şi degradare militară în procesul Revoluţiei de la Timişoara, au fost respinse astăzi de Înalta Curte prin decizie definitivă şi irevocabilă. Cei doi au fost încarceraţi în această seară. Doi poliţişti au descins în această după-amiază la locuinţa generalului Chiţac pentru a-l duce la Poliţia Capitalei spre a fi încarcerat. Şi Victor Atanasie Stănculescu, despre care se suspecta că ar fi părăsit ţara, a fost predat poliţiştilor cu puţin timp în urmă.

În timp ce poliţiştii în căutau pentru executarea pedepsei de 15 ani, generalul Stănculescu dădea declaraţii presei cu privire la Revoluţia de la Timişoara. Acesta nu s-a împotrivit autorităţilor.

"Mă voi supune legilor şi nu voi pleca din ţară", a spus Mihai Chiţac în momentul în care poliţiştii l-au luat de la domicilul său.

Avocaţii celor doi solicitaseră, luna trecută, achitarea lor şi restituirea dosarului la Parchet, pentru refacerea urmăririi penale.Apărătorii generalilor în rezervă au susţinut că cei doi nu sunt vinovaţi de uciderea revoluţionarilor din Timişoara şi au invocat mai multe vicii de procedură.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concluzia avocaţilor a fost că nimeni nu poate stabili cu adevărat ce s-a întâmplat la Timişoara, în decembrie 1989.

Potrivit Realitatea, revoluţionarii aflaţi în sală s-au arătat indignaţi de pledoariile avocaţilor şi i-au acuzat că mint şi că denaturează adevărul istoric.

Procurorii au cerut magistraţior ÎCCJ să menţină hotărârea aceleiaşi instanţe din aprilie 2007. Magistraţii au respins cererea părţilor vătămate din acest dosar de a se schimba încadrarea faptelor de care sunt acuzaţi cei doi generali în rezervă ai MApN, de la "omor deosebit de grav" şi "tentativă de omor" la cea de "genocid". Chiţac: "Doar nu o să fug din ţară"

Generalul Mihai Chiţac a catalogat decizia de astăzi drept una politică şi o încălcare a legilor penale.

"Este o decizie politică, ce vine din partea unui fost demnitar, Constantinescu", a spus Chiţac, precizând că nu este vorba despre fostul preşedinte Emil Constantinescu. Întrebat dacă se va preda autorităţilor, el a răspuns: "Doar nu o să fug din ţară. Rămâne să mă gândesc şi să văd cum o să procedez".

La câteva ore după acestă declaraţie, doi poliţişti au sosit la domiciliul lui Chiţac şi l-au luat la Poliţia Capitalei pentru întocmirea actelor.

Aduşi la Jilava Cei doi generali au fost aduşi în această seară la spitalul penitenciar Jilava. Timp de 21 de zile ei vor sta in carantină. În toată această perioadă starea lor de sănătate va fi evaluată, iar dacă se constată că sunt sănătoşi, vor fi trimişi, cel mai probabil, la penitenciarul Rahova.

Avocatul lui Victor Atanasie Stănculescu, Alice Drăghici,  a declarat că va cere eliberarea clientului său pe motive medicale.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 21:00