Trei foşti directori-adjuncţi ai Serviciului Român de Informaţ ii (SRI) sunt cercetaţi de procurorii anticorupţie, după ce ar fi declarat în fals că nu au locuinţe personale pentru a obţine case din fondul locativ al SRI.

Potrivit unor surse judiciare, vizaţi de ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sunt generalii (r) Ion (Gioni) Popescu, Ionel Marin şi Dumitru Zamfir, toţi foşti adjuncţi ai lui Radu Timofte, în perioada în care acesta se afla la cârma instituţiei. Alături de cei trei, au mai intrat în vizorul procurorilor generalul Marian Panaitescu, adjunctul şefului Direcţiei Logistică, şi generalul Virgil Turcu, actualul şef al Direcţiei de Management a SRI.

Dosar deschis pe baza unor „informări specifice“

Acest dosar a fost deschis de procurori în baza unor „informări specifice“ ajunse la DNA încă din perioada 2003-2004 şi care aduceau în atenţie mai multe probleme din interiorul serviciului de informaţii.
 
De altfel, în aceeaşi perioadă, au fost deschise şi dosarele şefilor SRI Prahova, Corneliu Păltînea, Ovidiu Soare şi Gheorghe Dumitrache. Trimişi în faţa instanţei de procurori, cei trei sunt judecaţi acum pentru fapte de corupţie.
 
Constatarea procurorilor, contestată

Oficial, DNA a refuzat, ieri, să facă publice informaţii legate de acest caz. „Nu putem oferi relaţii la acest moment“, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Lidia Săplăcan. Ieri, Gioni Popescu s-a prezentat totuşi la sediul DNA. Nu pentru a răspunde întrebărilor anchetatorilor, ci pentru a-şi prezenta „obiecţiunile faţă de constatarea tehnico-ştiinţifică făcută de specialiştii DNA“, după cum au precizat sursele citate.
 
Prin această constatare, specialiştii trebuiau să stabilească dacă generalii au prejudiciat bugetul de stat prin faptul că ar fi beneficiat de locuinţe de la SRI, la preţuri subevaluate.

ACTUALI PENSIONARI

Trecuţi în rezervă la cerere

Generalul Ion Popescu, mai cunoscut drept Gioni Popescu, s-a pensionat pe 31 martie 2005, după ce a ocupat funcţia de adjunct al directorului SRI aproape patru ani (în perioada 2001- 2005). Doi ani mai târziu, preşedintele Băsescu a semnat decretul de pensionare şi pentru generalul Ionel Marin, numit şi el în postul de adjunct al şefului SRI, tot în 2001. În ceea ce-l priveşte pe generalul Dumitru Zamfir, acesta a părăsit în iunie 2008 postul pe care-l ocupa la SRI de 11 ani.