Evenimentul Zilei > EVZ Special > Fostul șef al „Doi și-un sfert“, chestorul Gelu Oltean, dezvăluiri în premieră despre relația cu Laura Codruța Kovesi. „Pentru frustrările unora, mor oameni nevinovați și timpul nu-l mai putem da înapoi“
Fostul șef al „Doi și-un sfert“, chestorul Gelu Oltean, dezvăluiri în premieră despre relația cu Laura Codruța Kovesi. „Pentru frustrările unora, mor oameni nevinovați și timpul nu-l mai putem da înapoi“

Fostul șef al „Doi și-un sfert“, chestorul Gelu Oltean, dezvăluiri în premieră despre relația cu Laura Codruța Kovesi. „Pentru frustrările unora, mor oameni nevinovați și timpul nu-l mai putem da înapoi“

Fostul șef al Direcției de Informații și Protecție Internă (DIPI) din cadrul Ministerului de Interne, chestorul Gelu Oltean, vorbește în premieră despre relația pe care a avut-o cu fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, despre dosarul întocmit de procurorul Florentina Mirică, în care a fost acuzat, alături de alți ofițeri DIPI, că a deturnat fondurile destinate activităților operative. Deschis în 2016, acest dosar a fost clasat în 2018, pe motiv că faptele nu există. Gelu Oltean spune că nu s-ar mai vedea în sistemul în care a fost, pentru că „acum sunt mai fericit, sănătos și mai împăcat ca oricând“ și a dat detalii despre tratamentul revoluționar pe care l-a urmat în jungla amazoniană.

Evenimentul zilei: Pentru prima dată ieșiți în presă să spuneți ceva, până acum v-ați ferit de presă. De ce?

 

 – Gelu Oltean:Am considerat că un șef de serviciu secret nu are ce să spună el, personal, opiniei publice. În plus, din 2016 am avut un dosar penal instrumentat de DNA și am considerat că totul trebuie să-și urmeze cursul legal, fără conotații emoționale. Din 2014, de când am plecat de la DIPI, au trecut 5 ani, s-a închis și dosarul, sunt un om liber din toate punctele de vedere, așa că acum pot sămi spun punctul de vedere. Mai ales că în spațiul public s-au spus de-a lungul anilor multe enormități despre mine și văd că se continuă. Ani de zile au pus poza altcuiva în presă, în locul meu, îmi scriau greșit numele, CV-ul prezentat de presă nu corespundea deloc cu cel real. Dar mulți considerau că mă cunosc și au date despre mine. Deci au fost articole în care nici măcar poza și numele meu nu erau corecte, ce să mai vorbim de conținut. Iar tot ce s-a scris până acum, din toate informațiile bombă, nimic nu este real și timpul a dovedit că a fost o ficțiune, în absolut toate situațiile.

 

 – Care este raportul dvs. cu Codruța Kovesi?

 

– Până în 2013, când a fost numită la DNA și încă vreo doua luni, aș putea spune că a fost foarte bună (de atunci e și poza apărută în media cu noi doi în stradă), după care s-a rupt total. Așa e când ajungi să personalizezi instituția din care faci parte sau să-ți personalizezi munca. Nu sunt ale tale și nu se poate că „valea mea“ se luptă cu „valea ta“. Acest lucru e specific doar României și arată nivelul spiritual al unora care ajung să aibă putere temporară și uită acest lucru. De multe ori, noi blamăm instituțiile și punem o amprentă nemeritată pe cei care lucrează în ele. Și totul din cauza unor „căpoși“ de lideri, care probabil ar trebui verificați mai bine înainte de a fi puși, inclusiv psihiatric. Instituțiile nu au voie să fie personalizate și să se lupte între ele. Sunt copii ai aceluiași părinte.

 

De la o problemă personală a ei, înțeleasă greșit, sau ajutată să fie înțeleasă astfel, am intrat pe un drum fără întoarcere. Așa cum s-a întâmplat și cu doamna Alina Bica. Apropo, am auzit într-un interviu al doamnei Bica că, în momentul când au ajuns la DNA, dânsa și doamna Udrea au fost așteptate de Kovesi și le-a privit din capul scărilor fără să spună nimic. Același lucru s-a întâmplat și cu mine când am fost chemat ca suspect. Asta ar putea arăta prin ce trăiri interioare trece această persoană. La fel aș putea spune și de procuroarea Mirică, care a demonstrat o totală lipsă de profesionalism și a susținut dosarul prin presă și și-a înregistrat șefii. Am convingerea că oamenilor de acest gen li se va arăta unde le este locul. Ce e păcat, că pentru frustrările unora, mor oameni nevinovați și timpul nu-l mai putem da înapoi. În dosarul nostru există trei persoane care s-au îmbolnăvit de o boală deosebit de rară și unul a murit înainte cu puțin timp de a se da această soluție. Un militar de carieră, dintr-o familie de militari, care s-a consumat și s-a îmbolnăvit de rușine că a putut fi pus într-o astfel de situație. Pe acest subiect vă voi povesti mai multe cu altă ocazie.

 

– Care este și care a fost raportul dvs. cu Victor Ponta, pentru că au apărut mai multe informații despre acest subiect în spațiul public.

 

– În primul rând, eu am deținut funcția de șef al cestei structuri sub cinci miniștri din patru partide și sub doi prim- miniștri. Pe toți cei sub care am lucrat i-am respectat, pe unii ca șefi, pe alții și ca oameni. Cu domnul prim-ministru Victor Ponta, raportul a fost în primul rând unul de respect. Niciodată nu mi -a cerut ceva care să depășească un cadru legal. La fel a fost și cu domnul ministru Ioan Rus, pe care l-am respectat și îl respect și ca ministru, și ca om. Plecarea mea din acea funcție a fost făcută la cererea mea și la propunerea domnului vicepremier Gabriel Oprea. Nici un moment nu m-am gândit să arunc această vină asupra domnului Ponta. Dimpotrivă!

 

„Ayahuasca este un tratament de purificare a sufletului, a minții și a corpului“

 

Evenimentul zilei: A apărut în presă că aveți o iubită, Vanessa Youness, care face obiectul unui dosar cu o presupusă faptă DNA și pare totul desprins dintr-un film cu agenți secreți.

 

Gelu Oltean: Ce este adevărat despre domnișoara doctor Vanessa Youness și ce vă pot spune este că și-a învins o boală incurabilă, datorită forței și a credinței sale. A dezvoltat mai multe proiecte, printre care promovarea unui produs românesc familiilor regale din țările Golfului și dacă ar mai fi fost o sută de persoane ca ea în țară, cu siguranță ar fi crescut PIB-ul României. Și toate astea la douăzeci și ceva de ani. Într-adevăr, din păcate, în România, dacă ești tânără, frumoasă, spirituală, bogată și deșteaptă nu ai cum să fii iubită și trebuie să se găsească ceva ca să arătăm lumii că așa ceva nu există, toți suntem la fel. Și ne simțim confortabil doar punându-i pe toți în aceeași oală: vulgaritate, infracțiune, mizerie etc. Dar vă asigur că este la polul total opus și toată lumea care a ajuns să discute cu dânsa măcar o dată, poate să confirme ce spun eu. Dar eu am încrederea că justiția română își face datoria și practicile abuzive ale DNA -ului se vor opri. Eu datorită ei m-am vindecat de numeroase boli, nu mai iau nici un medicament din multele pe care le luam înainte și pentru asta îi sunt recunoscător.

 

Am citit articolul despre dvs. că ați fost în jungla amazoniană, unde ați urmat un tratament revoluționar care v-a schimbat viața complet.

 

– Ayahuasca este un tratament de purificare a sufletului, a minții și a corpului, care schimbă pe oricine, nu doar pe mine. Dar, întra-devăr, nu oricine are curajul să treacă prin asta.

 

– Și trebuie neapărat bătut drumul până în America de Sud?

 

– Din ignoranță, există o înțelegere greșită cu privire la ayahuasca. În traducere înseamnă vița de vie a sufletului. Dacă s-ar citi din curiozitate rețetarul acestui ceai pe Wikipedia, că e la îndemâna oricui, s-ar putea vedea că există diferite rețete ce pot fi folosite oriunde în lume legal și unele doar în America de Sud. Ambele rețete au același efect vindecător al unui spectru foarte larg de boli și afecțiuni.

 

Acum, fiind total schimbat, v-ați mai întoarce în sistem vreodată?

 

– Tot ce vă pot spune este că acum sunt mai fericit, sănătos, împlinit, realizat și împăcat ca oricând. În sistemul în care am fost nu m-aș mai vedea. Restul…ce va fi, doar timpul o va dovedi.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.