Gelozia femeilor și gelozia bărbaților | Părerea psihologului
- Eveline Osnaga
- 28 martie 2016, 00:00
Gelozia este o emoție complexă, un soi de amestec de teamă, furie, nesiguranță și durere, care ajunge să fie exprimată prin agresivitate, indiferență, depărtare emoțională, nevoia constantă de reasigurări și verificări obsesive ale partenerului.
Aceasta se manifestă printr- o frică irațională, că cineva ne-ar putea lua locul, alimentată de gânduri negative, care de cele mai multe ori nu sunt reale și nu au legătură cu realitatea. Are la bază foarte multe nevoi nesatisfăcute sau neîncredre în propria persoană, care se oglindește în relația cu cei din jur, sau pur și simplu ne e teamă să nu fim înșelați, așa cum poate și noi am înșelat la un moment dat.
În societatea românească, gelozia este un subiect tabu, puțini sunt cei care recunosc că sunt geloși și, din păcate, sunt mulți cei care nici nu știu exact ce înseamnă aceasta, considerând că este rușinos sau ne face să ne simțim inferiori sau pur și simplu ne simțim vulnerabili dacă resunoaștem acest sentiment.
Gelozia este de mai multe feluri și ne putem lovi de ea în diverse situații.
În cuplu, atunci când ne e teamă că partenerul sau partenera poate să ofere altcuiva ceea ce nu ne-a oferit nouă.
În familie, atunci când apare un frate mai mic sau când conștientizăm că mama oferă mai multă atenție fratelui mai mare sau chiar soțului.
La locul de muncă, atunci când observăm că un coleg este mai bine văzut de șefi, deși nu muncește la fel de mult în comparație cu propria persoană.
Femeile sunt cele care vor să își confirme acest sentiment de gelozie prin diverse mijloace, cum ar fi:
● căutarea partenerului în diverse ore ale zilei și ale nopții cu scopul de a-l verifica;
● ori de câte ori vor avea ocazia să verifice telefonul sau contul de Facebook, o vor face;
● unele domnișoare se vor mulțumii să știe cu cine și, mai ales, unde își petrece partenerul timpul în afara orelor petrecute împreună;
● sunt și situații în care reprezentantele sexului frumos vor încerca să își facă partenerul gelos doar pentru a-i testa reacțiile și interesul față de ele și de relația lor;
Bărbații își manifestă un pic diferit acest sentiment, ei apelând la reacții diferite, cum ar fi:
● interzicerea partenerei de a purta diverse accesorii vestimentare;
● reacționarea în mod bizar atunci când partenera este privită sau apreciată în vreun fel de un alt bărbat;
● neacceptarea ieșirilor partenerei în diverse grupuri sau locuri fără acesta;
● contorizarea timpului în diverse situații (de ce te-ai întors cu jumate de oră mai târziu de la muncă? sau de ce ți-a luat atâta timp să te intorci de la piață?);
● marcarea teritoriului prin cadouri pe care femeia trebuie să le poarte sau să le foloseasca (ex: inelul de logodnă, verigheta, brelocul cu poza de cuplu etc.);
● agresivitatea pentru a domina „persoana iubită“;
● încercarea de dominare a femeii pentru ai fi mai ușor să o controleze în orice situație; Descrierile de mai sus sunt orientative și au fost cercetate în timp, atât de psihologi cât și de psihiatri. Tot studiile arată că femeile suferă mult mai multă vreme și mult mai intens din pricina geloziei, în timp ce bărbații trec mai ușor peste, însă intră cu o teamă mult mai pronunțată în conflictul bazat pe gelozie.
Este important să nu ne grăbim să-l etichetăm pe cel de lângă noi ca fiind gelos, pentru că această etichetă poate să îngreuneze comunicarea și atunci o să fie și mai dificil să aplanăm acest conflict.
Gelozia este partea obscură a iubirii iar, în exces, aceasta devine o rană emoțională pentru ambii parteneri și poate ajunge până la a distruge relația. Gelozia nu poate fi depășită fără confruntare, înțelegere și schimbare și toate acestea se pot dobândi mult mai ușor în cabinetul unui psihoterapeut.
De la iubire, la crimă
Pentru a domina persoana iubită, bărbații ajung să fie agresivi, spune psihologul Eveline Osnaga. Dar când gelozia le ia mințile, până la crimă e doar un pas. La mijlocul lunii martie, o poveste de dragoste s-a încheiat tragic la Timișoara. Iubită de doi bărbați, Lavinia Peml (40 de ani) a sfârșit într- o baltă de sânge, lăsând în urmă doi copii orfani. Curtată în continuare de fostul soț, de care era divorțată de ani buni, dar care o implora să se întoarcă la el, femeia a fost omorâtă de bărbatul alături de care a trăit ultimii doi ani. Un iubit de care se despărțise, pentru că nu-i făcea viața mai ușoară.
Citește marți, în nr. 39 al revistei Doctorul zilei, un material realizat de psihologul Eveline Osnaga despre bullyingul în școli – de ce copiii își agresează colegii, cât de periculos și cât de extins este acest fenomen în România.