Geamia Hunchiar apărată de deputaţii turci

Geamia Hunchiar apărată de deputaţii turci

Scandalul în care este implicat cel mai vechi monument al cultului islamic din Constanţa, Geamia Hunchiar, alături de care se ridică un imobil de trei etaje, a ajuns şi la urechile guvernanţilor din Republica Turcia.

Cinci parlamentari turci au venit joi seara special la Constanţa pentru a vedea, la faţa locului, ce se întâmplă.

Statul turc investise mai multe milioane de euro în lucrările de reabilitare a geamiei din centrul istoric al oraşului. „Membrii comunităţii musulmane de aici nu vor permite ca acest monument, vechi de 150 ani, să rămână în umbra unei clădiri nou construite. Sedii de firme, clădiri, hoteluri se pot face oriunde, dar monumentele istorice nu pot fi dizlocate şi mutate în alt loc, trebuie protejate şi sper ca justiţia română să înţeleagă acest lucru”, a declarat Hasan Sonmez, membru al grupului de prietenie româno-turcă din Adunarea Parlamentară a Turciei. „Nu ne vom lăsa până când această clădire nu va fi rasă de pe suprafaţa construită”, susţine şi muftiul Iusuf Murat.

„Justiţia va decide dacă imobilul se rade sau nu. Eu am toate aprobările posibile, dreptul de proprietate este garantat de Constituţie”, a spus proprietarul imobilului vecin, Sorin Moceanu.

Ne puteți urmări și pe Google News