” Cu circa 5% se va reduce prețul gazelor naturale rusești pentru consumatorii bulgari, din cauza modificării punctului de intrare a livrării materiei prime din Rusia”. Acest lucru a fost anunțat de ministrul bulgar al energiei, Temenujka Petkova, în cadrul unui briefing, luni.

Negocierile dintre Bulgargaz și Gazprom Export privind schimbarea punctului de intrare a livrării de gaze naturale ruseşti în Bulgaria au fost finalizate vineri după-amiază, a explicat ministrul Petkova. Cele două companii au convenit că, începând cu 1 ianuarie 2020, noul punct de livrare va fi Strandja 2, în loc de Isaccea și Negru Voda 1 și 2.

Datorită acestei schimbări, Bulgaria va economisi peste 70 milioane de leva din taxele de transfer pe ruta trans-balcanică. „Efectul economic este legat de motivele acestei schimbări – condiții mai bune pentru consumatorii bulgari”, a spus ministrul Petkova. CEO-ul Bulgartransgaz EAD, Vladimir Malinov, a dat asigurări că sistemul de transport al gazelor companiei este gata să absoarbă cantitățile necesare de gaz natural rusesc de la noul punct de livrare. El a spus că infrastructura necesară este pregătită.

Conducta de gaz este în prezent umplută cu gaz natural cu o capacitate de până la 50 de bari. Aceeași operațiune a fost efectuată și pe teritoriul turc. Cu operatorul turc, ultimele verificări au fost finalizate ieri, iar de la 1 ianuarie nu va fi nicio problemă pentru a ajunge cantitățile necesare de gaz natural la punctul de intrare Strandja 2.

Punctul de intrare cu România va continua să funcționeze. Malinov a dat asigurări că Bulgartransgas va continua să tranziteze gazul natural până în Grecia și în Macedonia de Nord. Utilizatorii înșiși trebuie să aleagă de acum încolo din ce rută vor fi livrate cantitățile de gaz natural de care au nevoie.

Analizele au arătat că, anual, aproape 80 milioane de leva se vor economisi din costurile de transmisie și capacitate prin România, a declarat Nikolai Pavlov, director executiv al Bulgargaz. El a adăugat că se mai economisește și din costuri mai mici de capacitate la intrarea Strandja. Pavlov a reamintit că, în iunie, operatorul român a majorat noile tarife la gaze pentru anul 2019/20. Exact acest lucru a determinat începerea negocierilor cu Gazprom Export și revizuirea unor condiții ale contractului de furnizare a gazului natural rusesc” după cum scrie presa bulgărească citată de RADOR.

Te-ar putea interesa și: