Bulgaria va începe să primească întreaga cantitate de gaze naturale în baza contractului cu Azerbaidjan, a anunțat BNR, citând informații de la Ministerul Energiei de la Sofia.
Acest lucru nu se va întâmpla însă prin racordul de gaz bulgaro-grec, ci la punctul de livrare temporar Nea Mesimvria și prin Kulata. Interconectorul este de așteptat să fie gata în toamnă, scrie publicația bulgară Duma.
Conform contractului, gazul mai ieftin în prezent din Azerbaidjan trebuie să intre pe teritoriul bulgar prin interconectorul Bulgaria-Grecia. Dar această conexiune de gaz nu este încă pe deplin finalizată, iar Ministerul Energiei ne oferă asigurări că „introducerea în exploatare comercială a interconexiunii Grecia-Bulgaria va fi gata la timp pentru sezonul de încălzire ce urmează și se lucrează intens pentru ca exploatarea comercială să aibă loc mai devreme”.
În acest moment, principalele activități de construcție au fost finalizate, iar primele teste cu cantități reale de gaze naturale pe direcția Stara Zagora-Komotini au fost finalizate cu succes. În această lună, transferul de gaz urmează să fie testat și în sens invers.
Amânarea exploatării nu-l îngrijorează pe premierul demisionar Kiril Petkov, care a inspectat interconectorul la sfârșitul săptămânii trecute. "Aceasta este o diversificare reală, nu proiecte precum Turkish Stream.
Gazul azer va fi furnizat la un preț mult mai mic", a comentat Petkov. Se așteaptă încă confirmarea de la Comisia Europeană privind certificarea companiei de proiectare a interconectorului ICGB ca operator de transport independent, cerință obligatorie pentru exploatarea comercială a gazoductului, precum și alte câteva proceduri.
Termenul acestora este de obicei de 3 luni, caz în care se așteaptă să fie scurtat din cauza importanței gazoductului și a beneficiilor pe care le va avea pentru piața bulgară după intrarea în exploatare.
Între timp, prețul gazelor naturale pe bursa olandeză TTF atinge cele mai înalte niveluri din ultimele trei luni. La încheierea tranzacțiilor de vineri, cotațiile erau de 144,18 euro pe MW/h. Astfel de niveluri nu au mai fost din 9 martie. Valorile acestei burse sunt importante pentru Bulgaria, deoarece ele sunt determinante și pentru prețurile din țară. La începutul lunii iunie s-a înregistrat un trend descendent - între 81,4 și 86,32 euro. Ulterior, însă, prețurile au crescut cu 50 la sută. (Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR)