Gazprom Group a redus producția de gaze naturale cu 13%, până la un minim anual de 359 de miliarde de metri cubi (bcm) în 2023, de la 412,94 de miliarde de metri cubi în 2022, a declarat compania în raportul său anual.
Gazprom, gigantul energetic rus, se află într-o situație dificilă
Producția sa de gaze naturale a scăzut cu aproape o treime, de la 515 miliarde de metri cubi în 2021, la cel mai scăzut nivel de când compania a fost înființată în ultimele zile ale Uniunii Sovietice în 1989 de către Ministerul Industriei Gazelor.
Gigantul Gazprom, deținut de Kremlin, a înregistrat o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble (7 miliarde de dolari) în 2023, prima pierdere anuală din 1999, pe fondul scăderii comerțului cu gaze naturale cu Europa, cândva principala sa piață de vânzare.
Gazprom Group combină afacerile companiei din domeniul gazelor, petrolului şi energiei electrice. Producţia de gaze naturale a scăzut cu aproape o treime, de la 515 bcm în 2021 la cel mai redus nivel de la înfiinţarea companiei, în 1989, de către Ministerul Industriei Gazelor.
Negocierile cu China nu au dat rezultate
Gazprom Group combină afacerile companiei din domeniul gazelor, petrolului şi energiei electrice. Gazprom, spre deosebire de companiile petroliere, nu a reuşit să-şi diversifice vânzările în afara Europei, după sancţiunile occidentale impuse în urma invadării Ucrainei de Rusia.
Negocierile cu autorităţile din China pentru majorarea exporturilor de gaze nu s-au concretizat din cauza divergenţelor legate de preţ. Mai exact, s-au purtat discuții minuțioase cu China pentru mai multe vânzări de gaz. Cu toate acestea, negocierile nu au dat roade în ceea ce privește numărul de probleme, în principal prețurile.
În schimb, Gazprom s-a orientat către piaţa internă low-cost, precum şi spre ţările vecine din fosta Uniune Sovietică, cum ar fi Kazahstan, Uzbekistan şi Kîrgîstan.
Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei, informează naturalgasworld.com.