Găzduirea refugiaților, o afacere profitabilă pentru români. Cum câștigă bani de la stat

Găzduirea refugiaților, o afacere profitabilă pentru români. Cum câștigă bani de la statSursa: arhivă EVZ

Românii au făcut o adevărată afacere din găzduirea refugiaților. Statul oferă bani pentru fiecare persoană din Ucraina, iar proprietarii de apartamente sunt dispuși să mintă pentru a încasa de pe urma lor.

Românii au găsit o modalitate de a face bani și din războiul din Ucraina. Statul oferă bani pentru proprietarii de locuințe care găzduiesc refugiați, iar sumele încasate nu trebuie raportate nici la ANAF.

Programul Guvernului și facilitățile pe care le primesc i-au făcut pe hotelierii de la Marea Neagră să atragă cât mai mulți ucraineni. Guvernul decontează zilnic pentru fiecare refugiat 50 de lei pentru cazare și 20 de lei pentru mâncare. Suma plătită pentru cazarea unui refugiat ajunge la 2.100 de lei pe lună, bani neimpozabili.

Pentru a beneficia de acești bani, proprietarii bagă și șașe ucraineni într-o cameră de două persoane. Ei se aleg cu 12.600 de lei, o suma mai mare decât cea primită de la turiști.

Sursa foto: Inquam photos

O familie din Sibiu câștigă în fiecare lună peste 30.000 de lei pentru refugiații cazați. „O familie cu 13 membri. Este un imobil cu locuinţe multiple. Dat fiind faptul că sunt doar 3 adulți și 2 și restul copii, au posibilitate să trăiască civilizat”, a spus Valentin Dumitru Ioan Ivan, primar Sadu. Sibiu.

Unde se cazează refugiații din Ucraina

Cu toate astea, autoritățile și proprietarii au povestit că ucrainenii fug de locurile sărăcăcioase, în special de Vama Veche, și caută cazările de lux din Mamaia. „Nu am primit nicio solicitare. Nu avem refugiați în localitate. Refugiații ucrainieni preferă să stea în Mamaia, preferă să stea în Mamaia Nord, în clădiri de lux. Și pe noi doar ne tranzitează”, spune Daniel Gheorghe Georgescu, primar Vama Veche.

Alți primari au declarat că proprietarii declară mai mulți refugiați decât au primit pentru a beneficia de bani în plus. „Proprietarii încearcă să declare mai mulți refugiați. Noi îi verificăm pe teren cu poliția locală. Peste 200.000.000 de lei a decontat statul, din aprilie până în prezent pentru cazarea și masa refugiaților.Cei mai mulți s-au dus către persoane fizice din București, Constanța, Suceava, Cluj și Sibiu”, potrivit A3.