Gaz radioactiv, descoperit în mai multe școli din România. Risc major de cancer pulmonar

Sursa foto: Dreamstime.com

Elevii din numeroase școli și grădinițe din România sunt expuși unui risc major de a dezvolta cancer pulmonar. În peste 25% dintre unitățile școlare din țara noastră a a fost descoperit un nivel ridicat de gaz radioactiv extrem de periculos.

Gaz radioactiv, descoperit în 25% dintre unitățile școlare

Cercetătorii din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj au măsurat concentrația de radon în circa 5000 de școli și grădinițe din România. De asemenea, mai multe clădiri rezidențiale și in instituții administrative din 25 de județe au fost cuprinse în acest studiu.

Sursa foto: Arhiva EVZ

În unele dintre acestea, nivelul de radon a fost peste limita de siguranță impusă de UE. Astfel, elevii care învață în aceste unități școlare sunt expuși riscului crescut de a face cancer pulmonar.

„Multe dintre ele nu au placă de beton peste fundație și atunci, practic, fundația nu este protejată. Radonul poate pătrunde din sol și atunci se acumulează inclusiv prin fisuri invizibile, pătrunde în interior”, a explicat Alexandra Cucoș, coordonator proiect.

Radonul, la fel de periculos precum fumatul

Radonul este un gaz incolor, fără miros, care poate fi la fel de periculos pentru organism precum fumatul.

Cancerul pulmonar în rândul tinerilor nefumători în creștere este asociat, conform Organizației Mondiale a Sănătății, cu radonul, care reprezintă principala cauză.

De exemplu, o concentrație de 300 de becquereli pe metrul cub este comparabilă cu efectul a 16 țigări fumate zilnic.

Sursa foto: Dreamstime.com

Gaz radioactiv în școli. Cum pot fi protejați elevii

Cercetătorii clujeni susțin că fundația imobilelor trebuie să fie protejată cu plăci de beton, astfel încât radonul să nu pătrundă din sol.

Totodată, aceștia recomandă aerisirea zilnică a încăperilor. Radonul se formează prin dezintegrarea radiului. Pe durata Războiului Rece, mii de teste nucleare au fost efectuate în acest sens. Potrivit specialiștilor, acest gaz extrem de periculos provoacă anual mii de decese. Dintre acestea, peste 2900 au loc în cazul persoanelor care nu au fumat niciodată.