Lovitură de proporţii pentru economia românească odată cu anunţul celor care conduc celebra companie-gigant Aegon şi care au decis retragerea din România.
Mai-marii administrează această companie olandeză de asigurări au scos la vânzare afacerea din Europa de Est în tentativa disperată de a obţine numerar pentru a face faţă efectelor negative ale pandemiei de coronavirus. Inclusiv operaţiunile din România vor fi abandonate.
Prin această mutare de proporţii, greii care conduc Aegon încearcă să majoreze câştigurile pe pieţele de bază. Informaţia a fost livrată de sursele agenţiei de presă Reuters, citată de Agerpres.
Colaborare Aegon-JPMorgan
Alegerea olandezilor pentru această tranzacţie de proporţii pe piaţa de profil a fost banca americană de investiţii JPMorgan. Aegon colaborează cu JPMorgan şi a avut discuţii preliminare cu firme din industrie.
S-a discutat despre vânzarea subsidiarei, care este orientată mai ales pe Ungaria, dar este de asemenea destul de activă în Polonia, România şi Turcia. În cifre, la un prim calcul, se estimează că tranzacţia ar putea fi evaluată la aproximativ 650 milioane de euro (n.r. - 767,85 milioane de dolari).
În cadrul viitoarei licitaţii, reprezentanţii companiilor de asigurări NN Group (Olanda) şi KBC (Belgia) şi-au manifestat interesul de a studia depunerea unor oferte pentru aceste active. De asemenea, şi celebrul grup german Allianz şi-a exprimat de asemenea interesul pentru preluarea pieţelor lăsate libere de Aegon.
N-ar fi vrut ca presa să afle
Aşa cum se întâmplă în cazul marilor tranzacţii efectuate între giganţii financiari, secretul este bine păzit. Totuşi, de această dată, informaţia despre intenţiile Aegon s-a scurs cumva în presă.
În aces context, nu este deloc de mirare de ce reprezentanţii Aegon, Allianz, NN Group şi KBC nu au dorit sub nicio formă să comenteze informaţia. Este de înţeles, având în vedere că în joc este o sumă imensă, iar orice detaliu poate fi folosit pentru scăderea valorii acestei tranzacţii.
„Aegon oferă asigurări de viaţă şi generale în Ungaria, unde este prezentă din 1992, când a achiziţionat fosta companie de asigurări de stat Állami Biztosító şi apoi a folosit divizia sa ca o platformă pentru noi achiziţii în Europa Centrală şi de Est.
Directorul general al Aegon, Lard Friese, anunţa în august că va urma o revizuire a operaţiunilor companiei pe unele din cele 20 de pieţe unde operează, ca parte a eforturilor de prezervare a capitalului.
În 2018, compania olandeză de asigurări a vândut operaţiunile sale din Cehia şi Slovacia către NN Group pentru 155 milioane de euro”, arată Agerpres.
explicaţie foto: sediul central al companiei Aegon (Haga).