Gata cu vacanta: azi incepe scoala!

Aproape toti elevii se intorc astazi in clase. Drumurile inzapezite au blocat accesul catre o singura institutie de invatamant, in Dolj.

Majoritatea scolilor din tara se redeschid astazi, dupa o vacanta de iarna cu zapada din belsug. O singura institutie - cea din comuna Bucovat (judetul Dolj) - ramane inchisa din cauza nametilor care blocheaza drumurile spre localitate. Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Ministerului Educatiei, este posibil ca 23 de elevi din localitatile Gogosita si Bodaestii de Sus (tot din Dolj) sa nu poata fi transportati spre scolile din comunele Gogosu, respectiv Melinesti. Orele de curs urmeaza a fi recuperate intr-un weekend, dupa un program ce va fi stabilit in curand.

O situatie mai deosebita se inregistreaza in comuna Budesti din judetul Bistrita-Nasaud, unde elevii scolii generale din localitate vor avea o saptamana in plus de vacanta: cladirea in care invata este in curs de reabilitare, iar lucrarile au ajuns la nivelul salilor de clasa, ceea ce impiedica desfasurarea orelor.    

Program normal la Constanta

Ne puteți urmări și pe Google News

In judetul Constanta - acolo unde mai multe localitati sunt in continuare izolate din cauza drumurilor inzapezite - reprezentantii Comitetului pentru Situatii de Urgenta au stabilit ieri ca toate unitatile de invatamant functioneaza dupa programul normal. Initial, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Constanta dadea ca posibila varianta amanarii cursurilor in cel putin 50 de unitati de invatamant. „Pentru 10a dintre elevii din judet nu garantez ca vor ajunge la scoala, dar asa s-a hotarat in comandamentul de iarna”, a declarat Marian Sarbu, seful ISJ Constanta.

Reprezentantii ministerului sustin insa ca raspunderea apartine inspectoratelor scolare. „Fiecare inspectorat isi asuma responsabilitatea pentru informatiile transmise ministerului. Reprezentantii inspectoratului din Constanta au primit asigurari din partea autoritatilor ca elevii vor putea ajunge la cursuri maine (astazi - n.r.)”, a precizat Mihaela Suciu, consilier al ministrului educatiei.

Ce aduce 2008 pentru invatamant Nici nu incep bine, ca zilele de scoala intra deja in numaratoare inversa: peste o luna - mai exact intre 2 si 10 februarie - este programata vacanta intersemestriala.

Noul an calendaristic marcheaza o serie de premiere in invatamantul romanesc: va fi primul in care nu se va sustine niciun fel de examen la sfarsitul ciclului gimnazial, trecerea in clasa a IX-a urmand sa fie realizata pe baza notelor la tezele semestriale cu subiect unic si a mediei generale din ultimii patru ani de studiu. Perioada imediat urmatoare este una cu dureri de cap pentru o parte a elevilor de clasa a VII-a si a VIII-a: pe 11 ianuarie se depun contestatiile pentru tezele cu subiect unic sustinute la sfarsitul anului trecut, iar intre 12 si 22 februarie este cea de-a doua perioada de examinare pentru elevii amanati.    

Totodata, 2008 este anul in care termina facultatea doua generatii de studenti: atat cei care au intrat la facultate dupa ce universitatile romanesti au adoptat Procesul Bologna - prin care perioada de studii de licenta a fost concentrata -, cat si colegii lor mai mari cu un an.   

VACANTE SI EXAMENE

Calendarul scolar 2008

> 2-10 februarie - vacanta intersemestriala > 11 februarie - inceputul semestrului al II-lea > 26 aprilie-4 mai - vacanta de primavara > 6 iunie - ultima zi de cursuri pentru clasa a VIII-a > 14 iunie - inceputul vacantei de vara

SEMESTRUL AL II-LEA

Programarea tezelor cu subiect unic

> 6 mai - limba si literatura materna > 9 mai - istoria romanilor sau geografia Romaniei (numai clasa a VIII-a) > 13 mai - limba si literatura romana > 16 mai - matematica > 29 mai - depunerea contestatiilor