La puțin timp de la preluarea mandatului de edil al Sectorului 1, Clotilde Armand este în centrul unui scandal imens, care a lăsat locuitorii într-o situație intolerabilă. Garda de Mediu s-a autosesizat și a trecut la măsuri.
"Scandalul gunoaielor din Sectorul 1 ia amploare, Garda de Mediu intervenind vineri în urma revoltei mai multor cetățeni ai sectorului terorizați de situație. Aceștia o acuză pe primarul Clotilde Armand că nu acționează adecvat pentru soluționarea problemei devenită insuportabilă, relatează B1.
Echipe din cadrul Comisariatului Gărzii de Mediu a Municipiului București au efectuat verificări vineri, inclusiv la administrația condusă în acest moment de Clotilde Armand, au confirmat reprezentanții Gărzii de Mediu.
Potrivit jurnaliștilor B1, ar fi verificate inclusiv contractele încheiate între Primăria Sectorului 1 și compania Romprest. Asta după ce compania nu mai ridică gunoiul aruncat la întâmplare de locuitorii Sectorului 1, depozitele necontrolate. pe domeniul public,
Un cerc vicios: Armand invocă refuzul cetățenilor de a mai plăti facturi umflate
La rândul său, primarul USR încearcă să se disculpe și să invoce drept cauze pentru această situație umflarea contractelor, care ar fi atras refuzul cetățenilor de a mai plăti serviciile de salubritate. Din această situație cel mai mult au de suferit cetățenii, pentru care maldărele de gunoi care a invadat străzile celui mai bogat sector al Capitalei, de zile bune, au devenit insuportabile. Autoritățile de mediu s-au autosesizat în acest caz..
“Se fac verificări în contextul situației de la Sectorul 1 cu deșeurile. Comisariatul Municipiului București face un control în acest sens. Este în desfășurare. El nu se desfășoară neapărat la Primărie. E vorba de verificarea contractelor, a autorizațiilor, a documentelor, a întregii situații de acolo. Vor fi luate în considerare toate aspectele care țin de situația din Sector”, au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu.
Cum se justifică Clotilde Armand
Clotilde Armand a încercat să se disculpe și să dea vina pe greaua moștenire lăsată în urmă de administrația Tudorache, pe compania Romprest sau pe primarul general Nicușor Dan. Primarul USR susține că Primăria Sectorului 1 nu are banii necesari să le plătească, facturile restante lăsate de administrația Tudorache.
Însă o adresă transmisă de compania Romprest către Primăria Sectorului 1 arată că primăriile de sectoare sunt cele care au competențe exclusive privind în ceea ce privește înființarea, organizarea, atribuirea și derularea activității serviciului de salubrizare. De asemenea, Autoritățile administrației publice locale au obligația să achite operatorilor sumele convenite prin contract pentru prestațiile efectuate.
Nicușor Dan sau Curtea de Conturi?
Edilul Sectorului 1 a făcut apel la edilul Capitalei - bun prieten al soțului său, matematicianul Sergiu Moroianu - că dacă dorește cu adevărat ca instituția pe care ea o conduce să rezolve problema deșeurilor, să semneze o dispoziţie prin care să își asume achitarea facturilor în contul firmei de salubrizare Romprest.
În replică, Nicușor Dan afirmă că există un contract în vigoare, care trebuie executat, iar Primăria trebuie să plătească operatorii de salubritate. Armand răspunde că soluția avasată de Primarul General nu poate fi pusă în practică.
“Nu știu dacă actualul primar cunoaște la fel de bine contractul firmei de salubrizare cu Primăria Sectorului 1… însă apreciez că ne-a oferit o soluție: să plătim facturile emise nelegal de această companie.
Așadar, putem trece peste decizia Curții de Conturi care a decis că tarifele pentru serviciul de salubrizare au crescut ilegal, putem trece peste faptul că nu avem buget votat și alocat pentru aceste facturi și nu putem face rectificarea bugetară din cauza deficitului de 1 miliard de lei, putem trece peste dosarul de la DNA privind creșterea nelegală a tarifelor”, a transmis primarul Sectorului 1.